Hlavní obsah

Konec Čechovy skvostné bilance, Messi ho překonal hned dvakrát. Bayern ztratil dvougólové vedení

Londýn/Praha
Aktualizováno

Český legionář ve službách Arsenalu Petr Čech se už nemůže pyšnit tím, že ho božský Lionel Messi v žádné ze vzájemných konfrontací nepřekonal. Po prvním osmifinále fotbalové Ligy mistrů tato statistika neplatí, neboť hvězdný Argentinec na Emirates Stadium skóroval hned dvakrát a nasměroval barcelonského obhájce trofeje k branám čtvrtfinále. I mnichovský Bayern k němu vykročil, v úvodním duelu v Turíně remizoval s loňským finalistou soutěže Juventusem 2:2, i když na začátku druhé půle vedl už o dva góly.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Lionel Messi (uprostřed) oslavuje gól z penalty. Vlevo překonaný gólman Arsenalu Petr Čech, vpravo Messiho spoluhráč z Barcelony Luis Suárez.

Článek
Fotogalerie

Až na dvě minuty v nastavení mohl být Čech celý první poločas v klidu. Suárez s Neymarem ho  vůbec neohrozili, Messi už teprve ne. V úvodní půli nešla na českého gólmana jediná přímá střela, takže musel řešit jen centrované míče.

Chladná a strojově působící Barcelona si totiž se svým kombinačním ťukesem jaksi nevěděla rady s hodně vysunutou obranou Gunners, která pracovala bezchybně a nebezpečné útočné trio Katalánců perfektně eliminovala.

Wengerova taktika na hosty platila. Zvláště, když dravější Arsenal byl v ofenzívě hodně nebezpečný a Oxlade-Chamberlain měl dokonce ve 22. minutě obrovskou šanci otevřít skóre. Po zblokované střele se totiž octil úplně sám před brankářem Ter Stegenem, ale ukvapeně pálil přímo do něho.

Až tento moment Katalánce probral, jenže do prvních příležitostí se dostali teprve v nastaveném čase. Tu první zmařil Suárezovi Čech vyběhnutím a pádem pod nohy, při druhé minutu poté hlavičkoval Suárez těsně vedle.

Čtyři minuty po půli to pro změnu zkusil proti Čechovi Neymar, ale neuspěl také, protože domácí gólman včasným vyběhnutím obrovskou příležitost hostů bravurně zmařil. Kanonýři odpověděli po hodině hry hlavičkou Girouda, kterou Ter Stegen bravurně vytáhl.

Přišla ovšem 70. minuta a skvělá bilance, kterou se mohl Petr Čech chlubit, přestala platit. V šesti předchozích zápasech ho hvězdný Messi nepřekonal, po parádní kombinaci Suáreze s Neymarem se však Argentinec dostal do šance, kterou zužitkoval mistrně.

A nezůstalo u jednoho gólu. Vzepětí Arsenalu bylo k ničemu, protože Ramsey příležitost k vyrovnání odmítl. A Messi trestal podruhé. Flamini ho po nedorozumění s Mertesackerem fauloval a pětinásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa z penalty zápas a dost možná i celé osmifinále definitivně rozhodl.

Bayern od začátku dominoval

Guardiolův tým začal v Turíně zostra. Čtvrtá minuta se ještě nenaplnila a Buffon musel předvést svůj kumšt, protože rána Vidala byla pěkně tvrdá a hlavně nepříjemná. Legenda mezi tyčemi Juventusu si s ní poradila, ale od té chvíle tušila, co ji čeká.

„Bayern patří mezi tři kluby, které letos mohou Ligu mistrů vyhrát. Mužstvo mimořádných kvalit prakticky bez slabin," hlásil osmatřicetiletý veterán už před zápasem, v němž se jeho věštba naplnila.

Hosté přesnou kombinací drželi míč, měli utkání plně pod kontrolou a Juve přehrávali. I šance si připravovali, to se ví. Po té Vidalově přišla další po deseti minutách, jenže Müller v pádu netrefil míč zrovna dobře. Buffon ani zasáhnout nemusel, zato po půlhodině se musel při střelách Bernata a Lewandowského hned dvakrát předvést.

O suverenitě Bayernu svědčil nejen výčet šancí a počet střel (10:3), ale i držení míče v poměru 71:29 procentům. I proto korunoval minutu před přestávkou svou převahu zaslouženým vedoucím gólem, u jehož zrodu byla akce a centr Robbena a který si na konto připsal Müller.

O první gól Robben se postaral, druhý hned po půli po přihrávce Lewandowského sám přidal. Chladnokrevně, suverénně, přesně mířenou střelou levačkou poté, co se po pár krocích do šestnáctky ocitl zcela nehlídaný a nekrytý.

Juventus se ale i po tomto úderu dokázal zvednout a po rychlém výpadu se zásluhou Dybaly dostal znovu do hry. Po zmařených příležitostech Cuadrada a Pogby zařídil vyrovnání střídající Sturaro. Vítěznou branku už sice domácí navzdory tlaku a příležitostem nedali, ale i tak je pro ně remíza vzhledem k vývoji střetnutí malou výhrou. Doma neprohráli sedmnáctý pohárový zápas v řadě.

První osmifinálové zápasy fotbalové Ligy mistrů:
Arsenal - Barcelona 0:2 (0:0)
Branky: 71. a 83. z penalty Messi. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Göcek, Simsek (všichni Turecko). ŽK: Monreal - Piqué. Diváci: 55 889.
Arsenal: Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Ramsey, Coquelin (81. Flamini) - Oxlade-Chamberlain (50. Walcott), Özil, Sánchez - Giroud (72. Welbeck). Trenér: Wenger.
Barcelona: Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitič, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.
Juventus Turín - Bayern Mnichov 2:2 (0:1)
Branky: 63. Dybala, 76. Sturaro - 44. Müller, 55. Robben. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child - Oliver, Pawson (všichni Anglie). ŽK: Morata - Costa, Lewandowski, Vidal. Diváci: 41 475.
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra - Cuadrado, Khedira (69. Sturaro) , Marchisio (46. Hernánes), Pogba - Mandžukič, Dybala (75. Morata). Trenér: Allegri.
Bayern: Neuer - Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat (74. Benatia) - Vidal - Robben, Müller, Thiago, Costa (84. Ribéry) - Lewandowski. Trenér: Guardiola.

Reklama

Související témata: