Hlavní obsah

Výbuchy spojily giganty. Němci nabídli fandům Monaka nocleh, ti volali: Dortmund, Dortmund

Dortmund/Praha
Aktualizováno

Výbuchy u autobusu fotbalového Dortmundu krátce před zápasem Ligy mistrů s Monakem odložily duel na středu. Incident šetří policie, stoper BVB Bartra je v nemocnici, kde se podrobil operaci ruky. Na stadiónu v Dortmundu bylo vše bez problémů. Fandové Monaka skandovali na znamení úcty k soupeři „Dortmund, Dortmund!" Německý klub pro změnu zveřejnil, že fandům soupeře pomůže s ubytováním. Podporu BVB vyjádřila na sociální síti i Barcelona, či obránce Bayernu Jérome Boateng.

Foto: Bernd Thissen, ČTK/AP

Policisté hlídkovali před zápasem Ligy mistrů u dortmundského stadiónu. Tam bylo vše v pořádku, ale u autobusu s týmem BVB explodovaly bomby. Autobus je poškozený, jeden hráč skončil v nemocnici. Zápas byl odložen ve středu.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze u autobusu s fotbalisty Dortmundu před čtvrtfinále Ligy mistrů vyšetřuje policie jako pokus o vraždu

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze? Cílený útok na fotbalisty Dortmundu, hlásí policie. Byl to pokus o vraždu, tvrdí

Čekalo se, že zápas nabídne dramatickou podívanou. Jenže na ni nedošlo, exploze u autobusu hráčů BVB, kdy byl zraněný hráč Bartra, vše změnily. Dortmund i internet zalila obrovská vlna solidarity. Fandové Monaka vyjádřili úctu soupeři skandováním jména německého klubu. A ten pro změnu nabídl, že příznivcům Monaka pomůže sehnat ubytování.

Vidět byla i Barcelona. Vedení katalánského klubu na twitteru vyjádřilo podporu zraněnému Marcu Bartrovi i fanouškům Dortmundu. Reakce přišla okamžitě i přesto, že katalánský klub sám hrál čtvrtfinále LM v Turíně a s Juventusem v poločase prohrával 0:2.

Fotbalové soupeření šlo v tu chvíli stranou a ukázalo se, že i velcí rivalové dokážou k sobě chovat respekt a v těžkých momentech si umějí pomoci. Na sociální síti twitter vyjádřil starost o zdraví hráčů také obránce konkurenčního Bayernu Jérome Boateng.

A podporu dortmundskému klubu vyjádřil třeba i úřadující český mistr - FC Viktoria Plzeň.

Německý klub pak na internetu poděkoval celému světu za podporu v kritických chvílích. Podle policie zatím není jasné, zda šlo o teroristický čin, nebo například akci fanoušků. Agentura DPA s odvoláním na bezpečnostní složky uvedla, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický čin.

V souvislosti s explozemi v Dortmundu byla zvýšena bezpečnostní opatření i v Mnichově, kde se ve středu hraje čtvrtfinále mezi Bayernem a madridským Realem. Hotel, kde jsou ubytováni fotbalisté Bílého baletu, střeží na 30 policistů v neprůstřelných vestách, autokar Realu i domácího Bayernu byl odvezen na policejní parkoviště, kde je rovněž střežen.

V souvislosti s úternímu událostmi v Dortmundu pak byly zrušeny všechny exkurze fanoušků jak na stadiónu v Dortmundu, tak i v Allianz aréně plánované na středu.

Policie každopádně pokračuje je vyšetřování. „Musíme předpokládat, že šlo o cílený útok na tým BVB. K dispozici máme silné policejní síly, stejně jako psy cvičené pro vyhledávání výbušnin. Rozhodli jsme, že místo činu prohledáme i ze vzduchu," uvedl pozdě večer na narychlo svolané tiskové konferenci dortmundský policejní prezident Gregor Lange.

Policejní ředitel potvrdil, že od středečního rána budou v Dortmundu pokračovat rozsáhlé policejní operace a že policie udělá všechno, co bude v jejích silách, aby se večerní zápas mohl uskutečnit. „Ale zaručit stoprocentní bezpečnost není možné," přiznal Gregor Lange.

Reklama

Související témata: