Hlavní obsah

Exploze? Cílený útok na fotbalisty Dortmundu, oznámila policie. Byl to pokus o vraždu, tvrdí

Dortmund/Praha
Aktualizováno

Vyšetřování explozí u autobusu s fotbalisty Borussie Dortmund cestou na čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem je v plném proudu. Policie vychází z toho, že trojice výbuchů byla cíleným útokem na fotbalisty Dortmundu. Není jasné, co stojí v jeho pozadí. Nevylučuje žádnou možnost. Státní zastupitelství vyšetřuje útok na fotbalisty Dortmundu jako pokus o vraždu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Policisté prohledávají okolí poškozeného autobusu fotbalistů Dortmundu před utkáním Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze u autobusu s fotbalisty Dortmundu před čtvrtfinále Ligy mistrů vyšetřuje policie jako pokus o vraždu

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze? Cílený útok na fotbalisty Dortmundu, hlásí policie. Byl to pokus o vraždu, tvrdí

„V tuto chvíli není jasné, co je za pozadím tří výbuchů, k nimž došlo. Musíme předpokládat, že šlo o cílený útok na tým BVB. K dispozici máme silné policejní síly, stejně jako psy cvičené pro vyhledávání výbušnin. Rozhodli jsme, že místo činu prohledáme i ze vzduchu," uvedl na narychlo svolané tiskové konferenci dortmundský policejní prezident Gregor Lange.

Policejní ředitel potvrdil, že od středečního rána budou v Dortmundu pokračovat rozsáhlé policejní operace a že policie udělá všechno, co bude v jejích silách, aby se večerní zápas mohl uskutečnit. „Ale zaručit stoprocentní bezpečnost není možné," přiznal Gregor Lange. Poznamenal také, že další podezřelý předmět, který se dnes večer našel, není podle prvních poznatků výbušninou.

Státní žalobkyně Sandra Lücke sdělila, že čin je klasifikován jako pokus o vraždu a v tomto směru je vyšetřování vedeno. Poblíž místa činu byl nalezen dopis, jehož pravost policie ověřuje. Jeho obsah příliš neupřesnila. Uvedla jen, že v něm někdo převzal za čin zodpovědnost. Policie psaní "intenzivně prověřuje".

Zraněný Bartra je po operaci

Mluvčí Dortmundu Fliegge následně oznámil, že se Marc Bartra musel podrobit operaci, při níž mu byly z pravé ruky odstraněny střepy z rozbitého okna autobusu. Policie uvedla, že má navíc zlomenou ruku v zápěstí.

V souvislosti s explozemi v Dortmundu byly zvýšena bezpečnostní opatření i v Mnichově, kde se ve středu hraje čtvrtfinále mezi Bayernem a madridským Realem. Hotel, kde jsou ubytováni fotbalisté Bílého baletu, střeží na 30 policistů v neprůstřelných vestách, autokar Realu i domácího Bayernu byl odvezen na policejní parkoviště, kde je rovněž střežen.

Vzhledem k úterním událostem v Dortmundu byly zrušeny všechny exkurze fanoušků jak na stadiónu v Dortmundu, tak i v mnichovské Allianz aréně plánované na středu.

Šéf UEFA: Bylo správné, že se zápas odložil

„Rozhodnutí o odložení zápasu bylo správné. Bezpečnost fanoušků, hráčů a funkcionářů má vždy přednost," vzkázal do Dortmundu prezident UEFA Aleksander Čeferin, který útok na autobus fotbalistů Borussie okamžitě odsoudil.

Reklama