Hlavní obsah

Boleslav podlehla atmosféře a z Istanbulu veze debakl 2:5

ISTANBUL

Fotbalistům Mladé Boleslavi zbývají už jen minimální šance na postup do hlavní soutěže Ligy mistrů. V prvním duelu třetího předkola totiž ve středu prohráli s Galatasaray Istanbul 2:5 a přestože v závěru vstřelili dva góly, zmírnili tím jen svou těžkou porážku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Poláček (druhý zleva) během tréninku fotbalistů Mladé Boleslavi.

Článek

Vítejte v pekle! Tak vítají fanoušci Galatasaray obvykle hosty svého týmu a dnes znovu své pověsti dostáli. Už hodinu před zápasem se stadion otřásal jejich skandováním a i když hlediště nebylo překvapivě zcela vyprodáno, už při příchodu na rozcvičení fotbalisty českého klubu vítal ohlušující pískot.

Zdálo se, že se naplní předpoklady a nezkušený tým se z atmosféry roztřese. Od první minuty totiž svěřenci trenéra Dušana Uhrina nedokázali odrážet strojové kombinace ve středu hřiště, kde citelně chyběl Abrahám, a domácí svůj kolotoč už v šesté minutě dotáhli do konce.

Ilič potrestal faul Kučery

Srbský reprezentant Ilič, který se za týden představí v dresu národního týmu v Uherském Hradišti, prošel, co mu stálo v cestě včetně brankáře Kučery a jen faul boleslavského gólmana zabránil nejhoršímu. Jenže oddálení branky trvalo jen několik desítek vteřin, než si faulovaný hráč postavil míč na penaltovou značku a z ní jistě skóroval.

Mladou Boleslav potkalo to nejhorší, co mohlo: inkasovala v úvodu a navíc její hra příliš nesvědčila o tom, že by se mohl středočeský tým zvednout. Ovšem po úvodní čtvrthodině se hosté přece jen zlepšili a několika bleskovými akcemi naznačila své možnosti. Většinou však nebyly nijak nebezpečné: snad jen závar po rohu ve 42. minutě a Vítova možnost vystrašila domácí obranu, ale jinak měli navíc stále domácí.

Už ve 25. minutě se poprvé předvedl agilní Turan, ale jeho ránu ještě Kučera dokázal zneškodnit. Stejný hráč si ale nedlouho před poločasem pohrál s českou obranou, na trávník položil Kučeru i Ševinského a z úhlu míč poslal do opuštěné branky. A domácí byli ještě před pauzou blízko třetímu gólu, jenže Sabri nastřelil jen břevno.

Šeterle vyčinil o přestávce Uhrinovi

Přestávka začala hádkou trenéra Uhrina s ředitelem klubu Jaromírem Šeterlem, který cestou do kabin svému podřízenému něco gestikulacemi vyčinil a mezi oba znesvářené kohouty se musel postavit vedoucí týmu Zdeněk Kudela.

Chvíli po změně stran se zdálo, že hosté zvednou hlavu. Jenže definitivní potopení jejich nadějí přinesla 49. minuta, kdy dostal Hakan Sükür dlouhý míč mezi stopery a Kučeru nemilosrdně propálil.

Hosté pak už zápas zjevně nezvládli: i zkušené opory se po sobě dívaly, kdo debakl zastaví a to ještě neměl být všem gólům konec. V 60. minutě totiž postupoval z levé strany výtečný Turan a technickou střelou obstřelil obránce i bezmocného Kučeru. Boleslavský brankář sice hodně gólů inkasoval, ale dokázal tým i výrazně podržet. Nejvíc v 66. minutě, kdy Iličovu hlavičku vyrazil téměř zázračně nad.

Naději sfoukl Sarioglu

Domácí pak přece jen trochu zvolnili a nechali také soupeře zaútočit. Hráči v oranžových dresech se blízko k domácí brance dostali v 73. minutě, jenže Kuličův průnik dokázali obránci včas zastavit. Jenže v 82. a 83. minutě domácí bohorovnost přehnali.

Nejprve snížil Brezinský snížil hlavou po Kuličově přímém kopu a pak se útočník proměnil ve střelce sám. V šestnáctce si pohrál s obránci tureckého mistra a druhým gólem vykřesal jiskřičku naděje. Tu ale pár vteřin před koncem sfoukl Sabri, který po Turanově zpětné přihrávce před branku snadno přidal pátý gól domácích. Středočeši pak mohli inkasovat pošesté, ale jistý gól ze Sükürovy hlavy sebral skokem Kučera.

Galatasaray Istanbul - FK Mladá Boleslav 5:2 (2:0)
Branky: 42. a 60. Turan, 6. Ilič z pen., 49. Hakan Sükür, 90. Sabri - 82. Brezinský, 83. Kulič. Rozhodčí: Plautz - Bereuter, Gorgon (všichni Rak.). ŽK: Akman - Kučera, Matějovský, Šmerda, Kulič. Diváci: 19.000.
Galatasaray: Mondragon - Cihan, Song, Tomas, Ak (70. Ergün) - Sabri, Okan (75. Mehmet), Akman - Ilič (85. Hasan Sas), Hakan Sükür, Turan. Trenér: Gerets.
Boleslav: Kučera - Ševinský, Vít, Brezinský, Šmerda - Vaculík (55. Sedláček), Matějovský, Riegel, Poláček (69. Mikolanda) - Kulič, Pecka. Trenér: Uhrin.

Reklama

Související témata: