Hlavní obsah

Lyon znovu smáznul hvězdný Real Madrid

PRAHA

Další mizerný start do Ligy mistrů mají za sebou fotbalisté Realu Madrid. Hvězdný španělský klub stejně jako před rokem prohrál na úvod prestižní soutěže v Lyonu, tentokrát 0:2. Domácím ale vůbec nestačil a může děkovat gólmanu Casillasovi, že neodjížděl s větším debaklem.

Článek

Když se chystá do Hamburku Tomáš Rosický, místní fotbalisté se musejí strachovat už několik dnů před tím, než kapitán české reprezentace přijede do místní arény. Ještě když hrál na jaře Rosický za Dortmund, přispěl v březnu k výhře svého týmu v Hamburku dvěma krásnými góly. Na středeční zápas ale domácí také jen tak nezapomenou.

Rosický přijel do přístavního německého města už jako nová akvizice Arsenalu a na začátku druhého poločasu krásnou ranou do šibenice stylově ukončil čekání na svůj první gól v dresu londýnských "Kanonýrů". Rosický se navíc dočkal branky hned ve svém premiérovém startu za Arsenal v Lize mistrů. Finalista loňského ročníku tak vykročil do soutěže i díky českému záložníkovi se sedmičkou na zádech vítězně.

V Anglii se rozplývají nad Rosického výkonem

Výkon Rosického a hlavně jeho gólová rána pravačkou nadchly i britský tisk. Deník The Sun se rozplývá nad Rosického "raketou", která Arsenal nastartovala k vítězství. Jedné ze stránek dominuje velká fotografie českého fotbalisty, nad níž se vyjímá výstižný titulek ATOMIC, další článek hovoří o hrdinovi Tomášovi. Rosický byl v deníku The Sun zvolen hvězdou utkání, jeho výkon byl ohodnocen vysokou známkou 8, kterou dostal už jenom jeho kolega ze záložní řady Arsenalu Fábregas. Také oficiální internetová stránka UEFA vyhlásila Rosického mužem zápasu.

Arsenal si tak v Lize mistrů spravil chuť po bídném startu do Premier League, kde získal ze tří zápasů jenom dva body. "Byl to z naší strany velmi slibný zápas, viděli jsme dobrý Arsenal. Ale do finále je ještě velmi dlouhá cesta," mírnil optimismus trenér Arsenalu Arséne Wenger, kterého těšilo, že se jeho tým dokázal vyrovnat s absencí hvězdného kanonýra Thierryho Henryho. "Na druhou stranu v nás pořád zůstává obrovská frustrace z porážky s Barcelonou a zároveň velká touha jít znovu za vítězstvím," naznačil Wenger letošní ambice Arsenalu.

Hamburk cítil křivdu

Hamburk, kterého do utkání vedl jako kapitán reprezentační středopolař David Jarolím, po utkání cítil křivdu. Trenér Thomas Doll si stěžoval na přísnou penaltu a vyloučení brankáře Kirchsteina už v desáté minutě utkání za zákrok na útočníka Van Persieho. Podle kouče Hamburku sporný moment z úvodu utkání hodně ovlivnil jeho další průběh. "Nemyslím si, že bychom s Arsenalem prohráli, kdybychom hráli v jedenácti lidech," tvrdil Doll.

Jestliže mají fotbalisté Hamburku komplex z Rosického, tak stejným problémem trpí Real Madrid před svými cestami do Lyonu. Minulý rok Bílý balet odjížděl z Francie s tříbrankovým debaklem, ve středu musel přebudovaný tým, vedený staronovým koučem Fabiem Capellem, strávit prohru 0:2. A Real mohl na hřišti pětinásobných francouzských šampionů dopadnout mnohem hůř, protože domácí zahazovali jednu šanci za druhou, zatímco Beckham a spol. se prakticky na nic nezmohli.

Téměř perfektní první poločas

"Hlavně v prvním poločase jsem byl hrdý na to, že mohu být trenérem Lyonu," liboval si lodivod domácích Gérard Houllier. "První poločas byl z naší strany téměř perfektní. Ukázali jsme, že můžeme být lepší než loni. Znovu jsme výkonnostně vyrostli," řekl Houllier, jehož tým by letos rád zlomil prokletí a konečně prolomil čtvrtfinálovou bariéru, na které pokaždé ztroskotal.

Kouč Realu Capello měl výhrady hlavně k výkonu svého týmu v defenzivě, kterou diriguje nová posila z Juventusu Fabio Cannavaro. "Naše obrana nebyla dobrá. Aspoň ne dost dobrá na to, aby mohla čelit Lyonu. Ale musíme zůstat pozitivní a do příštího zápasu jít se vztyčenými hlavami," nabádal Capello.

Manchester ukázal vnitřní sílu

Vnitřní sílu ukázali fotbalisté Manchesteru United v prestižní "Bitvě o Anglii" se skotským šampionem Celtikem. Domácí na Old Trafford udolali svého rivala, v jehož základní sestavě se objevil i český záložník Jiří Jarošík, těsným výsledkem 3:2.

"Red Devils" sice prohrávali, ale nakonec zápas dokázali otočit, přestože Celtic ještě těsně před poločasem znovu srovnal krok. Manchester jako už několikrát předtím spasila branka střídajícího útočníka Solskjaera.

"Myslím ale, že nám zápas vyhrály hlavně nahrávky Paula Scholese," pochválil kouč Alex Ferguson ryšavého záložníka, který byl u všeho podstatného. Hosté nebyli daleko od vytoužené remízy. "Až se ve čtvrtek hráči vzbudí, budou toho určitě hodně litovat. Ale dali do toho všechno, nemůžu jim nic vyčítat," uvedl kouč Celtiku Gordon Strachan.

Reklama