Hlavní obsah

Jste Václavem Havlem českého fotbalu? A reformátor Šilhavý se rozesmál

Pavel Dosadil (Charkov)Sport.cz

Program je nabitý, národní tým finišuje v přípravě na další duel Ligy národů. Dva dny po vítězství na Slovensku česká fotbalová reprezentace v podvečer trénuje na stadiónu Metalistu v Charkově, kde v úterý narazí na Ukrajinu. Soupeři i remíza stačí k postupu do první ligy, ve hře jsou ovšem stále i Češi. „Jsme na začátku cesty, která by měla v krátkodobém horizontu končit postupem na ME. A kdyby se nepovedla kvalifikace, tak Liga národů je ještě možnost,“ poukazuje nový trenér Jaroslav Šilhavý.

Fotbalisté před UkrajinouVideo: Česká fotbalová reprezentace

 
Článek
Fotogalerie

Pohled zvenčí je někdy zábavný. Nový kouč národního týmu prožil na Slovensku vítěznou premiéru a na tiskové konferenci dostal od Ukrajinců poměrně originální otázku.

„Pokud jde o české dějiny, velkým reformátorem byl Václav Havel. Budete stejným reformátorem českého fotbalu?"

Trenér byl poměrně zaskočen, každopádně se rozesmál.

„Vůbec bych se nechtěl přirovnávat k tak velkému člověku, takové srovnání ani není možné," ujistil Jaroslav Šilhavý.

„Přišel jsem a dostal šanci, abych mužstvo pozvedl, když se mu nedařilo. Jsem rád, že ukázali na mě, jde o nejvyšší poctu pro každého trenéra. Hned v prvním zápase jsme vyhráli, ale jsme teprve na začátku a cesta je dlouhá. Věřím, že budeme držet směr a zlepšovat se," dodal kouč.

Za výbuch zlosti můžou geny, netají kapitán

Pokud jde o nového kapitána Bořka Dočkala, Ukrajinci si všimli, že na Slovensku nejen přihrál na oba góly, ale nepřiměřenou reakcí vůči rozhodčímu si také vykoledoval žlutou kartu. Proto na zámořském legionáři vyzvídali, zda na něj má kapitánská páska takový vliv.

„Kdepak páska. Tak na mě bohužel působí geny," usmál se Dočkal.

Jisté každopádně je, že základní sestava se minimálně na dvou místech změní. Nemocný obránce Kadeřábek na Ukrajinu ani neodletěl, záložník Souček sice s týmem zůstal, ale kvůli druhé žluté kartě hrát nesmí.

„Rádi bychom pokračovali na vítězné vlně. Matematika je jednoduchá, pokud chceme pomýšlet na první místo ve skupině, musíme vyhrát. Ukrajina je ovšem ještě o malinko výš než Slovensko. Čeká nás další zkouška na cestě, která začíná. Uvidíme v akci další hráče, což pro nás bude vypovídající," těší se Šilhavý.

Utkání s Ukrajinou se v Charkově hraje v úterý od 20:45 SELČ. Přímý přenos vysílá ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak skončí úterní duel Ligy národů mezi fotbalisty Česka a Ukrajiny v Charkově?
Zvítězí domácí celek
30,4 %
Utkání skončí remízou
15,1 %
Vyhraje český výběr
54,5 %
Celkem hlasovalo 7670 čtenářů.

Reklama