Hlavní obsah

Nadávky i chvála. Konečně novinka, která Čechům přišla vhod

Praha

Kdepak novinky, český fotbal s nimi nemá vůbec dobré zkušenosti. Když byl zaveden takzvaný zlatý gól, Němec Bierhoff jím rozhodl finále EURO 1996 na úkor Uhrinova týmu. A když se pro změnu objevil gól stříbrný, Řek Dellas jím vyřídil zase Brücknerovu partu v semifinále EURO 2004. Teď konečně jedna novinka přišla Čechům náramně vhod. Čerstvě založená Liga národů se rozjela právě ve chvíli, kdy na lavičce národního týmu došlo k výměně stráží.

Jak se reprezentačnímu trenérovi zamlouvala Liga národů? Video: Sport.cz

 
Článek

Jistě, závěrečné vysvědčení vystaví až následná kvalifikace mistrovství Evropy 2020. Češi se ovšem po zlepšených výkonech ve druhé divizi udrželi a Liga národů jim poskytla vítaný prostor pro rekonstrukci mužstva za pochodu.

V prvním duelu proti Ukrajině ještě na lavičce seděl Karel Jarolím, pod jehož vedením padla reprezentace na dno. Změna byla nevyhnutelná a Jaroslav Šilhavý je rád, že své plány začal naplňovat hned v soutěžních zápasech.

„Kvituji vytvoření Ligy národů," pochvaluje si trenér vytvoření soutěže, která má za sebou premiérový ročník. „Kdyby nevznikla, hráli bychom jen přípravné zápasy, které by samozřejmě neměly takový náboj, jako třeba naše utkání se Slovenskem. Zvláště, když oběma týmům šlo o to, aby z druhé divize nesestoupily."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick (vpravo) střílí vítězný gól utkání Ligy národů se Slovenskem. Obránce Milan Škriniar už zasáhnout nestačil.

Vlastimil Vacek

Český kouč ve službách slovenské reprezentace Pavel Hapal je se Šilhavým zajedno. „Soutěžní zápasy jsou úplně o něčem jiném než přátelské duely. Zvláště, když Liga národů svedla proti sobě výkonnostně stejné soupeře. Ono je něco úplně jiného zakomponovat do sestavy nového hráče v přípravném střetnutí a soutěžním zápase, kdy se musí vyrovnávat s úplně jiným tlakem, neboť se hraje o výsledek."

Zápasy, které nastavují zrcadlo

V sázce bylo důležité udržení druhého koše pro nasazení před losem kvalifikace ME. Pondělní výhrou 1:0 nad Slovenskem byl cíl splněn. Klíčový je ovšem postup na šampionát. Češi tak Ligu národů přece jen brali především jako vítanou přípravu na kvalifikaci.

"Přiznám se, že jsem si ani pořádně nenastudoval schéma soutěže. Ale z mého pohledu není na Lize národů nic špatného. Pořád se o něco hraje, potkáváme týmy plus minus na naší úrovni, což je fajn a takové zápasy nám nastavují zrcadlo," poukazuje kapitán Bořek Dočkal.

Není žádným tajemstvím, že Liga národů je tak trochu pokusným králíkem. FIFA uvažuje o obdobné soutěži napříč všemi kontinenty, takže si pečlivě vyhodnotí, jak na premiérovém ročníku vydělá UEFA.

Foto: David W Cerny, Reuters

Tomáše Součka (vpředu) si pečlivě hledí Martin Škrtel.

David W Cerny

Hlavu a patu Liga národů má

Názory jsou různé, čeští reprezentanti však Ligu národů po premiérovém ročníku hodnotí jako přínosný projekt.

„Jsou lidi, kteří na ni nadávají, jako můj klubový trenér, ale pro něj je každá reprezentační akce zbytečná, protože se bojí, že se zraníme. Mně ale soutěž přijde jako dobrá cesta. Zápasy byly kvalitní, měly náboj a až do posledního bylo o co hrát," zdůrazňuje záložník David Pavelka.

„Hlavu a patu Liga národů má a v dalším cyklu bude naším cílem se posunout ještě o ligu výš," těší se turecký legionář Pavelka.

Foto: David W Cerny, Reuters

Radost brankáře Tomáše Vaclíka a Ondřeje Čelůstky po vítězném utkání se Slovenskem.

David W Cerny

Reklama

Související témata: