Hlavní obsah

Final Four Ligy národů otevře semifinále Portugalců se Švýcary

Porto/Praha

Premiérový ročník fotbalové Ligy národů vyvrcholí v Portugalsku turnajem Final Four. Domácí výběr ve středečním semifinále vyzve Švýcarsko, o den později se utká Nizozemsko s Anglií, která je soupeřem českého týmu v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2020. Ve finálovém turnaji startují vítězové čtyř podzimních skupin elitní Ligy A.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalští reprezentanti Cristiano Ronaldo a Pepé na tréninku národního týmu.

Článek

Portugalsko přivítá Švýcary v Portu, Nizozemsko bude hrát s Anglií v Guimaraesi rovněž od 20:45. V neděli jsou na programu finále a zápas o třetí místo. Mistr Ligy národů dostane odměnu 10,5 milionu eur (asi 271 milionů korun).

"Pro hráče je velká vášeň nastupovat za národní tým a ani teď to nebude jiné. V sázce je titul a my ho samozřejmě chceme získat," řekl trenér portugalské reprezentace Fernando Santos, který bude mít k dispozici i hvězdného kapitána Cristiana Ronalda. "Naším cílem by mělo být turnaj vyhrát. Postoupili jsme přes dobré týmy, stali jsme se agilnější a takticky variabilnější," přidal kouč Švýcarů Vladimir Petkovic.

Dosáhne Anglie konečně na trofej?

Soupeři se naposledy utkali v kvalifikaci na loňský světový šampionát, kde úřadující evropští šampioni doma v Lisabonu vyhráli 2:0, zatímco ve Švýcarsku předtím stejným rozdílem prohráli. Portugalci tehdy postoupili z prvního místa skupiny, Švýcaři si účast na MS vybojovali až v baráži se Severním Irskem.

Angličané cílí na první trofej od roku 1966, kdy vyhráli mistrovství světa. Loni v Rusku skončili čtvrtí po prohře 0:2 s Belgií. Albion výborně vstoupil do letošního roku a v březnových duelech evropské kvalifikace nejprve deklasoval ČR 5:0 a pak zvítězil v Černé Hoře 5:1.

"Je to sice nový turnaj, ale stále je to šance získat trofej v anglickém dresu a od roku 1966 už uteklo hodně času. Pokusíme se uspět. Všichni chceme vyhrávat trofeje a tuto touhu sdílíme s našimi fanoušky, což je velká motivace," uvedl anglický kapitán Harry Kane.

"Liga národů není ta nejdůležitější soutěž, ale stejně je to trofej, kterou bychom chtěli vyhrát," doplnil nizozemský kouč Ronald Koeman, jehož svěřenci ve skupině Ligy národů za sebou nechali úřadující mistry světa z Francie i Německo.

Angličané se naposledy utkali s Nizozemskem v loňské přípravě. Výběr trenéra Garetha Southgatea v Amsterdamu zvítězil 1:0 a dosáhl prvního triumfu nad "Oranje" od roku 1996 a po sedmi zápasech. "Nizozemci se oproti nedávným rokům hodně zlepšili, takže víme, že mají některé špičkové hráče a bude to těžké," podotkl Kane.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.