Hlavní obsah

Z derby se Slováky rovnou do karantény? Reprezentace bude jednat

Praha

Už aby to bylo... Jednou se život zase vrátí do starých dobrých kolejí. Zatím je ovšem budoucnost sportovních soutěží se spoustou velkých otazníků. Pokud jde o termínovou listinu mezistátních fotbalových zápasů, v platnosti zůstává po řadě zrušení aspoň zářijové okno. Týká se i české reprezentace, která by na Slovensku měla rozehrát druhý ročník Ligy národů. Ale kdo ví, jaká bude situace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal a Patrik Schick slaví branku ve vítězném duelu na Slovensku.

Článek

Zápasy ztrácí ve velkém. Česká reprezentace kvůli pandemii koronaviru přišla v březnu o turné v USA, kde měla odehrát přípravná utkání s Mexikem a Hondurasem. Pak bylo o rok odloženo mistrovství Evropy a následně potkal stejný osud i červnový termín, na který byl původně přeložen březnový program. V září by už měl začít nový ročník Ligy národů.

Přesně za dva měsíce měli svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého odehrát svůj první zápas na mistrovství Evropy. Na 15. června byl plánován jejich duel s vítězem play off Ligy národů v Glasgow. Pandemie však šampionát o rok odsunula

Od posledního zápasu reprezentace uběhlo pět měsíců a do příštího zřejmě zbývá ještě nejspíš dalších pět. V kalendáři je na 4. září zápas na Slovensku, premiéra skupiny B2 Ligy národů.

Současné rozhodnutí vlády ale nařizuje českým občanům po návratu ze zahraničí absolvovat dvoutýdenní karanténu, což se týká i sportovců.

„Ani my si nedovedeme představit, že bychom měli jednotlivé hráče posílat do karantény a kluby by na ně pak zřejmě musely čtrnáct dnů čekat," řekl Jan Pauly, generální sekretář FAČR, pro Českou televizi.

Cestování bude problém

„Já předpokládám, že budeme muset vstoupit s ministerstvem zdravotnictví do nějakého jednání, ve kterém bychom našli společnou řeč a společnou cestu pro všechny reprezentanty tak, aby byl chod zajištěn řádně a v normálním provozu," dodal Pauly.

Starosti jsou nicméně zatím předčasné. Vzhledem ke složité situaci je i zářijový termín tak trochu na vodě.

Viceprezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Victor Montagliani se obává, že by po červnovém termínu mohlo být odloženo i zářijové reprezentační okno.

„Významným problémem nebude ani tolik různý stupeň připravenosti jednotlivých zemí, ale hlavně cestování přes hranice. Domnívám se, že domácí fotbal bude prvořadý," upozorňuje Montagliani.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články