Hlavní obsah

Slzy a dojetí z historické chvíle. Skotského hrdinu dohnaly po postupu na EURO emoce

Bělehrad/Praha

Slzy štěstí a dojetí se mísily s euforickým jucháním, tancem a pivními oslavami. Fotbalisté Skotska po mimořádně dramatické barážové bitvě v Bělehradě se Srbskem nakonec jásali po výhře v penaltovém rozstřelu, která jim zajistila po 22 letech postup na velký turnaj. Mohou se tak těšit na mistrovství Evropy, které zahájí duelem s Českou republikou a následně se utkají s Anglií a Chorvatskem.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Skotská euforie začíná. Po 22 letech slaví Ostrované postup na velký turnaj.

Článek

Ryan Christie poslal po přestávce Skoty do vedení gólem, který se dlouho zdál být vítězný a postupový, jenže v 90. minutě srovnal Luka Jovič. Prodloužení gól nepřineslo, a tak přišla na řadu penaltová loterie. V ní stal hrdinou brankář Skotů David Marshall, který chytil penaltu Aleksandru Mitrovičovi.

„Tohle byla nádherná noc. Od začátku jsme věřili v postup, během posledních zápasů jsem jeden od druhého do sebe nasáli víru. Dostali jsem na poslední chvíli vyrovnávací gól, ale zase jsme se zakousli, v penaltách se pak vytáhl Big Marshy. Neuvěřitelné. Ten rozstřel byl asi nejtěžší okamžik, jaký jsem kdy zažil," rozpovídal se Christie pro televizi Sky a marně se přitom snažil ubránit slzám.

Fotbalistovi Celtiku Glasgow byly pouhé dva roky, když Skotsko naposledy hrálo na velkém turnaji. Z uniklých záběrů z kabiny bylo vidět a slyšet, jak fotbalisté slaví při sedmdesátkovém hitu Yes Sir, I Can Boogie od Baccary.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Skotský fotbalista Scott McTominay slaví se spoluhráči v Bělehradu postup na EURO.

Přes sociální sítě začaly ihned chodit týmu Steva Clarka gratulace, a to i z těch nejvyšších míst. Třeba od skotské premiérky Nicoly Sturgeonové či britského ministerského předsedy Borise Johnsona.

„Celý náš národ prožívá těžké chvíle, tohle byl pro nás hrozný rok a doufám, že jsme alespoň tímhle nějak pomohli. Věřím, že každý u nás doma večer udělá party," vzkázal přes kamery zajíkající se Christie.

V britských médiích se po postupu na EURO připomíná, že na evropském šampionátu po dlouhých 25 letech dojde na bitvu mezi Anglií a Skotskem. Naposledy se oba ostrovní týmy střetly na tehdy ještě starém Wembley v pro Čechy památném ME 1996. Angličané tehdy zvítězili 2:0.

Reklama

Související témata: