Hlavní obsah

Trefil EURO, teď se slovenský hrdina Ďuriš vrací do Plzně. Vybaví se vzpomínky na velké zápasy, tuší

Plzeň

S Plzní prožil její zlatou éru. Získal s ní tři mistrovské tituly, v jejím dresu si dvakrát zahrál Ligu mistrů. Ve středu večer se slovenský fotbalový útočník Michal Ďuriš do Doosan Arény po letech vrátí. Jako čerstvý slovenský hrdina. Před týdnem v baráži proti Severnímu Irsku gólem v prodloužení poslal svůj tým na EURO (výhra 2:1). Dnes večer se se Slováky pokusí překazit Čechům sny o postupu do skupiny A Ligy národů a zároveň vybojovat pro svoje mužstvo záchranu ve stávající skupině B.

Foto: Lorraine O'sullivan, Reuters

A jsme tam! Michal Ďuriš vystřelil Slovensku v Belfastu postup na EURO

Článek

„Je super, že proti Čechům se hraje v Plzni, kde jsem prožil spoustu fantastických sezon. Moc se těším. Jen mě mrzí, že na stadion nemůžou přijít diváci, návrat bych si užil určitě víc," říká Ďuriš, který opustil kádr Viktorie v zimě 2017. Přes ruský Orenburg a kyperskou Famagustu se letos v létě dostal do týmu kyperského šampiona Omonia Nikósie.

„Až vstoupím na trávník Doosan Arény, vybaví se mi vzpomínky na velké zápasy, které jsme s Viktorkou odehráli. V Lize mistrů, Evropské lize nebo v české lize. Mám v Plzni strašně moc známých a kamarádů. Je otázka, jestli se kvůli opatřením proti koronaviru vůbec s někým z nich potkám. Je legrační, že z většiny mých někdejších plzeňských spoluhráčů jsou už trenéři. Například Baky (Marek Bakoš) nebo Koza (Matúš Kozáčik). Oba snad přijdou na stadion mě pozdravit," podotýká Ďuriš.

Ze Slováků jde respekt. Pod novým trenérem Tarkovičem vyhráli také důležitý nedělní duel se Skotskem v Lize národů (1:0). Významně tak zvýšili naději na záchranu ve skupině B. Na předposlední Izrael, který v závěrečném utkání hostí Skoty, ztrácejí jeden bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takhle pálil útočník Michal Ďuriš v dresu Plzně.

„Náš hlavní cíl byl dostat se na EURO. Tomu jsme podřídili všechno. Liga národů je zajímavá soutěž, ale pro nás byla opravdu priorita účast na mistrovství Evropy. I tak věřím, že se v Lize národů zachráníme," doufá 32letý útočník.

Vzhledem k předchozímu angažmá ve Famagustě neměl po letním přestupu do Omonie problém s aklimatizací. „Znám prostředí, lidi i ligu. V mužstvu navíc působí dva Češi, Honza Lecjaks a Michael Lüftner, a také krajan Tomáš Hubočan. Po několika letech jsem si mohl zahrát Ligu mistrů, byť jen předkola. Nakonec jsme se kvalifikovali do hlavní fáze Evropské ligy, máme možnost konfrontace s Eindhovenem, PAOK Soluň a Granadou. Jde o největší úspěch v historii klubu, Omonia v základní skupině evropského poháru nikdy nehrála," pochvaluje si Ďuriš.

Reklama

Související témata: