Hlavní obsah

Není normální, jak hraje v 17 letech, ocenil Enrique rekordmana Gaviho

Španělským fotbalistům pomohl k vítězství 2:1 nad Itálií ve středečním semifinále Ligy národů i záložník Gavi, který se v 17 letech a 62 dnech stal historicky nejmladším reprezentantem své země. Podle trenéra Luise Enriqueho není normální, jaké výkony barcelonský talent podává ve svém věku a vidí v něm nejen budoucnost, ale i současnost národního týmu.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Španělský supertalent Gavi v utkání Ligy národů proti Itálii.

Článek

Debutant Gavi v Miláně překvapivě nastoupil v základní sestavě hostů a proti úřadujícím mistrům Evropy odehrál 84 minut. Překonal španělský rekord Ángela Zubiety z dubna 1936, kdy někdejší hráč Bilbaa v utkání s Československem v Praze poprvé oblékl reprezentační dres ve věku 17 let a 284 dnů.

"Není normální, jak Gavi hraje v sedmnácti. Má osobnost, záviděníhodnou fyzičku a sedí mu náš styl fotbalu. Hraje, jakoby by si kopal ve škole nebo na zahradě," řekl Enrique novinářům. "Je radost mít hráče s takovou kvalitou a charakterem. Je něčím výjimečný. Můžeme říct, že je současností španělského národního týmu, nejen budoucností," doplnil jednapadesátiletý kouč.

Středopolař s celým jménem Pablo Martín Páez Gavira do Barcelony přišel v 11 letech z akademie Betisu Sevilla. Debut za A-tým si odbyl na konci srpna v ligovém zápase proti Getafe. Zatím Gavi zasáhl do sedmi soutěžních duelů a připsal si jednu asistenci. Ani jednou však za Katalánce neodehrál celých 90 minut, jeho maximem v dospělém fotbale bylo právě 83 minut v Itálii.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Šťastný debutant Gavi v objetí se španělským trenérem Luisem Enriquem

"Poprvé reprezentoval Španělsko, ale my už o něm víme všechno," konstatoval Enrique. "Jeho úkolem bylo bránit (Marca) Verrattiho, ale ukázal toho mnohem víc. Vedl si fantasticky," dodal bývalý trenér Barcelony, AS Řím či Celty Vigo.

Reklama

Související témata: