Hlavní obsah

VIDEO: Teď nám předhoďte Barcelonu, chvástal se po postupu Rooney

MANCHESTER

Aby nelitoval. Aby svými chvástavými výroky neurazil samotného Pánaboha, obává se fotbalová Anglie. „Teď nám přiveďte Barcelonu,“ vykřikoval Wayne Rooney poté, co jeho Manchester United porazil v osmifinálové odvetě Olympique Marseille 2:1 a dostal se do čtvrtfinále Ligy mistrů. Rooney by si už v něm klidně troufnul na katalánský tým s hvězdným Messim v jeho středu.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Wayne Rooney z Manchesteru United (vpravo) slaví vítězství a postup.

Článek

Možná Rooneyho slova vyvolala pouze euforie z výhry nad francouzským celkem. Třeba se jen nechal unést skvostnou spoluprací s Chicharitem nebo-li Hráškem, jak malému Hernándezovi doma v Mexiku i na Britských ostrovech přezdívají. Nebo se skutečně tak chvástá? Opravdu si natolik věří, že volá, aby los Champions League předhodil jeho Manchesteru hvězdou Barcelonu?

Opravdu bych ji chtěl, tvrdí Rooney

„Pokud chcete tuto soutěž vyhrát, musíte hrát s kýmkoliv a porazit kohokoli a kdykoli. I Barcelonu. Byl bych šťastný, kdybychom se s ní potkali už v příštím kole, protože jsem si jistý, že nad ní můžeme zvítězit,“ naparoval se Rooney poté, co se svým týmem vyhrál nad Marseille a postoupil v Lize mistrů mezi osm posledních týmů. A to přesto, že sir Ferguson měl spoustu starostí, jak dát z kádru decimovaného zraněními dohromady mužstvo, jež by v konfrontaci s Francouzi obstálo a postoupilo.

Útočník Manchesteru United Javier Hernandéz se raduje z branky.foto: Reuters/Darren Staples

Tah s útočnou dvojicí Rooney - Hernández mu však vyšel dokonale, neboť po jejich spolupráci se už v 5. minutě zrodil vedoucí gól a čtvrthodiny před koncem přidal „Hrášek“ i druhou rozhodující branku.

Tah, který Fergusonovi vyšel

„Má skvělý pohyb, je rychlý, nabízí se, takže je radost posílat mu míče,“ chválil Rooney svého mladého mexického spoluhráče, jenž přišel do Manchesteru v létě z Guadalajary za sedm miliónů liber. Šestnácti góly v debutové sezóně už tuto sumu ale bohatě splatil.

„Vypadají spolu skutečně dobře. Wayne je v posledních zápasech svou silou a rychlostí zase velkou hrozbou, Hernández pak pohybem a střeleckým instinktem,“ liboval si kouč Manchesteru Alex Ferguson, jenž nechal sedět obávaného střelce Berbatova celých 90 minut jen na střídačce.

Kouč Manchesteru United Alex Ferguson (vpravo) udílí pokyny útočníkovi Wayneovi Rooneymu.foto: Reuters/Darren Staples

„Nebylo to ale vůbec snadné vítězství, stálo nás hodně sil, protože Marseille je na tom po fyzické stránce velice dobře,“ uznal Rooney, jehož týmu nezkomplikoval cestu za výhrou a postupem ani vlastní gól Browna devět minut před koncem.

Deschamps mohl jen litovat

„Škoda, mohli jsme na Old Trafford vyhrát, protože proti nám rozhodně nenastoupil ten nejlepší a nejsilnější tým Manchesteru. Scházela mu spousta zraněných hráčů a moje mladé mužstvo cítilo, že by mohlo uspět. Měli jsme hned několik gólových příležitostí, ale střelecky se neprosadili. Snažili jsme se, ale prostě to nestačilo,“ připomínal trenér Marseille Didier Deschamps, že jeho celek měl skutečně možnost Manchester vyřadit.

Pro Fergusona je ovšem podstatné, že jeho tým je ve čtvrtfinále, takže naděje na treble - tedy vítězství v Premier League, Anglickém poháru a Lize mistrů - dál žije. O dalším soupeři v Lize mistrů však na rozdíl od Rooneyho spekulovat nechtěl. „Stejně nikdy nedostanete toho, koho chcete. Pro nás je podstatnější Champions League vyhrát, protože je to nejlepší soutěž ze všech,“ pravil diplomaticky.

Reklama

Související témata: