Hlavní obsah

Polský obránce Bak: V kvalifikaci se mě pokusili uplatit

BRUSEL

Belgickému fotbalu hrozí úplatkářský skandál poté, co polský reprezentant Jacek Bak prohlásil, že se ho před středečním kvalifikačním zápasem s Belgií kdosi pokusil uplatit. Tvrzení polského obránce vyvolalo pozdvižení v belgických médiích, ale národní fotbalová federace hodlá vyčkat na oficiální kroky polské strany.

Článek

Bak řekl po střetnutí polským novinářům, že mu kdosi nabídl 10 000 eur, když udělá chybu před svou brankou. "Před utkáním jsem měl divný telefon. Nabídli mi, abych prodal utkání s Belgií," řekl třiatřicetiletý obránce bez dalších podrobností.

Belgie v kvalifikaci mistrovství Evropy doma po matném výkonu s Polskem prohrála 0:1. Bak hrával ve francouzské lize za Olympique Lyon a Racing Lens, nyní působí v Kataru. Kapitán polského týmu Maciej Žurawski potvrdil, že mu Bak o telefonátu řekl. "Ale dlouho jsme o tom nemluvili. Nedělejme z toho aféru," řekl listu Gazeta Wyborcza.

V podobném duchu komentoval záležitost nizozemský trenér polského výběru Leo Beenhakker, podle kterého šlo o čin nevyrovnaného jedince. "Zaslechl jsem, že volal nějaký idiot. Nepřikládám tomu žádný význam," prohlásil.

Někdejší polský reprezentační brankář Jan Tomaszewski si myslí, že by mohlo jít o "největší skandál v evropském fotbale za poslední léta". Podle něj by však Bak měl mít pro své tvrzení důkazy. "Belgičané to určitě tak nenechají. Určitě to bude vyšetřovat UEFA," dodal Tomaszewski.

Mluvčí belgické fotbalové federace Nicolas Cornu řekl, že ví, jen to, co je v novinách. "Můžeme jen čekat. Je na polské federaci, aby kontaktovala UEFA, která je v tomto směru kompetentní," prohlásil mluvčí. UEFA podle svého mluvčího Williama Gaillarda vzala případ na vědomí a čeká na důkazy od Baka nebo z jiného zdroje.

Obvinění z úplatku vyvolalo dnes ráno v belgických médiích horečné spekulace, ale i skepsi. Belgický rozhlas RTBF vyjádřil pochyby, že by se někdo takovým způsobem pokoušel o zmanipulování výsledku před utkáním na tak vysoké úrovni.

Reklama

Související témata: