Hlavní obsah

Kurányi pojistil Němcům vedení ve skupině

PRAHA

Prohrou 1:2 skončil pro české fotbalisty sobotní šlágr kvalifikace ME 2008 s Německem. Ti na vyprodané Letné bez problémů získali tři body, dvěma góly se o to zasloužil Kurányi. Za domácí snižoval tečí Polákovy střely Baroš. Rozdíl ve skóre mohl být ještě vyšší, několik dalších šancí soupeři zneškodnil brankář Petr Čech, jemuž jednou pomohlo břevno. Kvalifikace pro český tým pokračuje středečním zápasem proti Kypru.

Článek

Před zápasem zazněly obě hymny, které ale měly do dokonalosti hodně daleko. Tu německou rozvláčně zazpívala Helena Vondráčková, při té české zase Vratislavu Křížovi vypadával zvuk úplně. Pak už italský sudí Rosetti foukl do píšťalky a prestižní duel odstartoval.

Domácí trenér Karel Brückner poslal do hry dva útočníky, nevyztužil tak středovou řadu, jak se očekávalo. Jako první se ke střele dostali hosté, pokus Podolskiho trefil Jiránka. První tutovku měl na noze Baroš po parádní akci Poláka. V posledním okamžiku mu do střely skočil Ballack. Úvod potvrdil spekulace, že slabším článkem obou týmů je defenzíva. Diváci během úvodních minut viděli několik pohledných a přímočarých akcí. Branková příležitost ale nepřišla a postupem času oba celky v obraně získávaly na jistotě.

Ve 21. minutě nepochopitelně pouštěl za sebe míč Galásek, Schweinsteigera ale z pěti metrů fantasticky vychytal Čech. Gólman londýnské Chelsea musel vytáhnout další pohotový zákrok po dalekonosné střele Podolského. Útočník Bayernu neměl střelecký den, ve 41. minutě jej znovu ve vyložené pozici opět vychytal Čech.

Ani ten už ale nestačil na hlavičku Kurányiho z následného rohového kopu. Domácí stoperská dvojice neměla svůj den, ještě do poločasu mohl zvýšit znovu Kurányi, kterého nechali Rozehnal s Jiránkem nepokrytého hlavičkovat z osmi metrů. Slabou závěrečnou pětiminutovku první půle domácích završilo břevno po střele Podolského.

Poborského loučení nevyšlo

V poločasové přestávce se zástupci reprezentace rozloučili s Karlem Poborským, který v národním celku skončil po mistrovství světa v Německu. Loučení to bylo nepovedené, stejně jako výkon českých fotbalistů v prvním poločase. Domácím hráčům chyběla kreativita - zbraň, kterou chtěli německou hráz zdolat. Hostující hráči měli dostatek prostoru ke kombinaci, česká obrana připomínala děravý ementál. Jen díky Petru Čechovi se ujala jediná z dvanácti střel Němců v prvním poločase, jednou jej zachránilo břevno.

Do druhé půle Brückner nahradil nevýrazného Sionka Plašilem a domácí byli rázem aktivnější. Vyrovnání měl na hlavě v 59. minutě Baroš, zamířil ale těsně nad. Po hodině hry zkolabovala chybující česká obrana podruhé. Lahm posadil centr na hlavu Kurányiho, který nikým neatakován bez potíží zvýšil na devoubrankový rozdíl.

Naději vykřesal v 76. minutě Baroš, který tečoval střelu Poláka a Lehmann už nestihl reagovat. Vzápětí další pokus útočníka Lyonu zblokovala německá obrana. Probrali se i diváci, ale vyrovnat se domácím přes zoufalou snahu nepodařilo. Kvalifikace pro český tým pokračuje ve středu v Liberci, kam přijede reprezentace Kypru. Německo hostí až 2. června San Marino.

Česká republika - Německo 1:2 (0:1)
Branky: 76. Baroš - 42. a 62. Kuranyi. Rozhodčí: Rosetti - Copelli, Stagnoli (všichni It.). ŽK. Galásek, Koller - Jansen, Lehmann. Diváci: 17 821 (vyprodáno).
ČR: P. Čech - Ujfaluši (84. Vlček), Jiránek, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Rosický, Galásek (67. Kulič), Polák - Baroš, Koller. Trenér: Brückner.
Německo: Lehmann - Lahm, Mertesacker, Metzelder, Jansen - Schneider, Ballack, Frings, Schweinsteiger - Podolski (90. Hitzelsperger), Kuranyi. Trenér: Löw.
Tabulka skupiny D:
1. Německo541021:313
2. Česko531114:410
3. Irsko631211:810
4. Slovensko530215:109
5. Kypr51139:154
6. Wales41035:93
7. San Marino40041:270

Reklama

Související témata: