Hlavní obsah

Čech o překonání historického rekordu v San Marinu nevěděl

SERRAVALLE

V sobotu měl být brankář Petr Čech téměř bez práce, fotbalový trpaslík ze San Marina ovšem české fotbalisty zlobil více, než se čekalo. Gólman londýnské Chelsea musel předvést několik dobrých zákroků, aby si pohlídal čisté konto. Vychytaná nula byla už 24. v reprezentaci, čímž překonal výkon svých předchůdců Pavla Srníčka a Iva Viktora. „Myslel jsem, že jsem rekord teprve vyrovnal. Důležitější bude nulu vychytat ve středu proti Irům,“ řekl Čech po utkání.

Článek

O překonání rekordu česká jednička nevěděla, o remíze Irska na Slovensku už informace měla. „Slováci se remízou nejspíše odřízli od postupových pozic, navíc se jim podařilo obrat Iry,“ zhodnotil sobotní remízu 2:2 Čech, jenž si uvědomuje důležitost středečního utkání proti ostrovnímu celku. „Získali jsme na soupeře dva body. Ale jestli středeční zápas nezvládneme, nebudou mít cenu,“ dodal gólman, jenž v národním celku debutoval v únoru 2002.

Čech měl oproti předpokladům více práce, domácí hráli zejména v úvodu překvapivě aktivně. „Vždycky je důležité dát rychle první gól, což se nám nedařilo. Ale třeba i Němci hráli se stejným soupeřem doma poločas bez branek. A až pak jim tam nasázeli góly. Když San Marino cítí šanci, bojuje jako o život. A hlavně v devíti lidech brání, těžko se hledají skuliny,“ popsal taktiku fotbalových trpaslíků.

V 10. minutě se Selva prokličkoval obranou a nebezpečně vypálil. „Střílel po zemi napříč kolem mé nohy. Musel jsem rychle na zem. To byl asi nejtěžší zákrok zápasu,“ zavzpomínal na šanci domácího kapitána gólman. S ubývajícím časem docházely San Marinu síly, a tak se do ofenzivy domácí příliš nedostávali. Přesto ve druhé půli z brejku mohl vyrovnat Marani. „Jejich hráč se ukopl. Kdyby nestřílel z voleje a míč si připravil, bylo by to pro mě horší,“ uvedl Čech.

Podle pokynů kouče Brücknera se měli čeští fotbalisté vyvarovat faulů, kterých soupeř umí využít ke zdržování. „Nechtěli jsme rozbít hru fauly. Někdy se stalo, že jsme hodně útočili a nechtěli tlak přerušovat. Oni při každém faulu zůstanou dvě minuty na zemi a všechno trvá. Rytmus se rozbije. Z toho pramenilo, že někdy měli více prostoru,“ popsal příčinu dosti faulů favorita pětadvacetiletý brankář.

Srbský rozhodčí Filipovič souboje většinou posuzoval ve prospěch domácích, což Čecha nepřekvapilo. „S takovým soupeřem není těžké udělat faul. Při každém minimálním kontaktu padá. Je to navíc trpaslík a rozhodčí pak většinou faul ukáže pro něj. Navíc jak je Honza Koller vysoký, tak se o něj obránce vždycky opřel, upadl a byl faul,“ kroutil hlavou Čech.

Právě útočník Monaka v jednom ze soubojů zbytečně fauloval a po žluté kartě bude chybět v dalším utkání proti Irsku. „Je to ztráta pro něj i pro nás. ve středu nás čeká rozhodující zápas podzimu a on u něj nebude. Samozřejmě ho to hodně mrzí. Máme široký kádr se zkušenými hráči, musíme se s tím vyrovnat,“ věří v náhradu nelepšího kanonýra reprezentační historie Čech. „Třeba Martin Fenin je silný ve hře hlavou. Přestože je menší, dokáže vzdušný souboj vyhrát,“ dodal brankář londýnský Chelsea.

Přehled českých gólmanů podle počtu vychytaných nul v reprezentaci:
24 - Čech (54 zápasů),
23 - Viktor (63), Srníček (49),
12 - Mikloško (42),
10 - Plánička (73), Kouba (40), Stejskal (31),
8 - Hruška (24),
6 - Netolička (15).

Reklama

Související témata: