Hlavní obsah

Fotbalisté si po triumfu pochvalovali bleskový start

MNICHOV

Ještě dlouho po zápase oslavovali čeští fotbalisté postup na mistrovství Evropy 2008. Rovnou na hrací ploše poděkovali fanouškům za podporu, poté si výhru 3:0 v Německu vychutnávali v šatně. Mezi novináře tak reprezentanti dorazili až téměř hodinu po zápase. „Rychlý gól každé mužstvo zaskočí,“ připomněl klíčový okamžik už ze druhé minuty Libor Sionko.

Článek

Byl to právě záložník dánského FC Kodaň, kdo otevřel skóre. Domácí obrana zaváhala a nechala za sebou dvojici Koller - Sionko. Druhý jmenovaný poslal Česko do překvapivého vedení. „Dino (Koller) byl zády k brance a nemohl zakončovat. Perfektně mě našel a já se už jenom snažil trefit branku, což bylo lehké. Bál jsem se ofsajdu, ale po rychlém pohledu na rozhodčího jsem pokračoval ve hře,“ popsal úvodní gól duelu jeho střelec.

Němci byli překvapení a soupeř měl možnost kontrolovat vývoj. „Rychlý gól každé mužstvo zaskočí. Tak velký tým jako jsou Němci by se z toho měl brzy oklepat. Hráli jsme šikovně, čekali na brejky. A Němce do ničeho nespustili. Jsme maximálně spokojení, jsme na Euru,“ zářil Sionko.

Po druhém gólu Marka Matějovského uzavřel skóre Jaroslav Plašil. „Dan Pudil mi dal skvělý pas, který jsem si dobře zpracoval. Uvolnil jsem se a podíval se na gólmana. A pak trefil. Hráli jsme, jak nám určil trenér. Povedl se nám vstup do utkání, což bylo důležité a hodně nám to pomohlo. Za stavu 2:0 ze všech spadla nervozita,“ uvedl záložník španělské Osasuna Pamplony.

Plašil odehrál výborný zápas a potvrdil, že je platným členem reprezentace. Při absenci zraněného Rosického měl více ofenzivních úkolů a tato role mu seděla. Jednou z nejnervóznějších osob na stadiónu byl právě Tomáš Rosický. Toho do hry nepustil zraněný sval, a tak záložník Arsenalu sledoval bitvu jen z hlediště. „Takové zápasy strašně špatně prožívám. Byl jsem nervózní i v 85. minutě. Ale bylo to úžasné a zasloužené vítězství kluků,“ nechal se slyšet Rosický. „Věřili jsme, že se na mistrovství Evropy dostaneme. Je fajn, že jsme to potvrdili právě v Německu,“ liboval si záložník.

Při neúčasti Rosického vyběhl premiérově s kapitánskou páskou na trávník brankář Petr Čech. A v nové roli vychytal čisté konto. „Poprvé jsem nastoupil jako kapitán. Jsem rád, že tahle loď doplula do přístavu a nemusel jsem jako kapitán sledovat, že se potopila. Celé mužstvo podalo skvělý výkon,“ zhodnotila zápas hvězda londýnské Chelsea, která si pochvalovala i defenzivní práci týmu. „Každá nula se počítá. Je důležité, že jsme v posledních pěti utkáních neinkasovali,“ připomněl Petr Čech výbornou bilanci českých fotbalistů z posledních zápasů.

Reklama

Související témata: