Hlavní obsah

Rosický: Není to komplex, momentálně jsme prostě lepší

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický se svými spoluhráči v sobotu oslavil druhou výhru nad Slovenskem v kvalifikaci na ME 2008. Češi si s východními sousedy na Letné poradili 3:1 a tradičně exponované derby zakončili s rukama nad hlavou. Podle záložníka londýnského Arsenalu ale soupeře nepotopil žádný "český komplex", nýbrž momentální výkonnost a vyzrálost obou celků.

Článek

Nakolik vás vítězství v derby s bývalými spoluobčany těší?

Je to samozřejmě cenné vítězství i z toho pohledu, že je mezi námi velká rivalita. Slováci jsou navíc po určité hráčské obměně velmi nepříjemným soupeřem, snaží se hrát dopředu a mají dobrý pohyb.

Myslíte si, že z vás mají Slováci určitý komplex, stejně jako tomu bylo u hokejových reprezentací?

Já bych neřekl. Z posledních zápasů to sice tak vypadá, ale jde o to, že jsme prostě momentálně lepší.

Když Kulič zvýšil na 2:0, zdálo se, že je utkání rozhodnuté. Jak moc vás znervózněla vlastní branka, kterou jste vzápětí inkasovali?

Samozřejmě to bylo nepříjemné, ale mužstvo na to zareagovalo dobře. Jednalo se o chvilkovou ztrátu koncentrace, ze které se musíme poučit.

Vstřelil jste uklidňující třetí branku, jak jste celou akci viděl vy?

Vyrazili jsme dopředu ve více hráčích, já jsem dobíhal z druhé vlny a krásně jsem to trefil. Měli jsme víc takových brejků, škoda, že jsme je nedokázali už v prvním poločase lépe využít.

Těsně před koncem jste mohl vstřelit svůj druhý gól...

Byla to podobná situace jako předtím. Dobře jsem se do střely položil, bohužel mi chyběl kousek k radosti.

Česká záloha byla proti Slovensku hodně flexibilní, se spoluhráči jste si často měnili posty...

Každý z nás má své místo určené, ať už je to Plašil zleva, nebo Polák více zprava, ale snažíme se pohybem různě rotovat. Je nesmysl, abychom si stále přebíhali na původní místa. Všichni jsme stejně z klubů zvyklí hrát spíše ze středu zálohy. Je to i nepříjemné pro soupeře, protože proti němu vždycky útočí jiný hráč.

Jak moc derby Česko vs. Slovensko bolelo?

Nemyslím si, že by to bylo tvrdší utkání, než je obvyklé. Možná jen souboje dlouhána Honzy Kollera se Škrtelem byly o něco ostřejší.

Po vaší skvělé přihrávce se vytáhlý útočník řítil sám na brankáře, tomu sice udělal kličku, ale nedokázal trefit prázdnou branku...

On tu levačku nemá nejsilnější. Trochu jsem se zděsil, když jsem viděl, jak si to tam "šteluje". Ale to se prostě stává. Já navíc nevím, zda mu míč na špatném terénu neskočil před nohou.

Stav trávníku byl tedy hodně kritický?

Terén byl hodně těžký a s ubíhajícími minutami to bylo samozřejmě stále horší. Hlavně uprostřed hřiště to byla oranice.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.