Hlavní obsah

Fotbalisté odletěli do Bratislavy s dobrou náladou a bez obav

PRAHA

Čeští fotbaloví reprezentanti odcestovali v úterý dopoledne z ruzyňského letiště do Bratislavy, kde se v druhém zápasu kvalifikace mistrovství Evropy 2008 utkají se Slovenskem. Ve výpravě vládla po úvodní výhře nad Walesem dobrá nálada, hráči neměli obavy ani ze středečního soupeře ani z možných cestovních komplikací.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Reprezentanti Marek Jankulovski (ve žlutém) a Jaroslav Plašil.

Článek

Velšané se cestou k sobotnímu utkání do Teplic zdrželi o tři hodiny kvůli prasklému sklu v kabině. Český tým věřil, že jemu se podobné problémy vyhnou. "Na to jsme již hodně rozlítaní," řekl novinářům trenér Karel Brückner, dodal ovšem, že letadlo není jeho oblíbeným dopravním prostředkem. "Já tedy lítání nemiluji. Moje heslo zní: Každý let, který přežiješ, je dobrý," vtipkoval kouč.

Hráčům nepokazilo náladu ani sobotní vysoké vítězství Slovenska nad Kyprem 6:1. Tento zápas také trenér se svými svěřenci rozebíral u videa. "Měli velmi vysokou produktivitu. Prakticky z každé nebezpečné akce skórovali. Hráli kultivovaný fotbal, postupný útok s dobrými kombinacemi. Mají vyvážené mužstvo," zhodnotil Brückner dalšího soupeře.

V podobném duchu se o Slovácích vyjadřoval také kapitán mužstva Tomáš Rosický. "Oni ukázali, že jsou produktivní, ale není to o tom, že bychom se jich měli bát. Je ale fakt, že to bude náročný zápas. Momentálně udělali velký vzestup a hlavně doma jsou nepříjemní pro každého," řekl.

Hrací plocha je jedinou obavou

Taktické pokyny hráči zatím ve větší míře nedostali, ale sami vědí, co jim pomůže k úspěchu. "My musíme pokračovat v té hře s Walesem, to znamená být kompaktní, pomáhat si navzájem a hlavně tam dát to srdíčko," uvedl Rosický.

O tom, jak těžký soupeř Čechy čeká, vypovídá také fakt, že Slováci doma neprohráli od června 2003, kdy podlehli Turecku. Od té doby pokaždé uhráli minimálně nerozhodný výsledek, za poslední rok dokázali doma porazit také Němce a remizovat se Španěly. Letos dokonce zdolali finalisty MS z Francie na jejich hřišti.

Jedním z důvodů úspěšné slovenské bilance může být také horší kvalita bratislavské hrací plochy. Právě stav terénu je také jedinou větší obavou českých fotbalistů. "Jsou velmi pohybliví a nepříjemní. Snaží se napadat a ten terén, který není až tak dobrý, jim asi bude pomáhat. Ale bude to pro obě mužstva stejné," uvedl Rosický.

Český kapitán je připraven i na situaci, že špatný terén neumožní fotbalistům hostujícího týmu jejich tradiční kombinační hru. "Pokud bude hřiště tak špatné, že to bude jenom mydlená, tak do toho musíme jít po hlavě a silou," dodal Rosický.

Reklama

Související témata: