Hlavní obsah

Čeští fotbalisté remizovali v Irsku 1:1 a ztratili první body

DUBLIN

Čeští fotbalisté ve čtvrtém vystoupení v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2008 ztratili první body. V Irsku remizovali 1:1, vyrovnávací gól vstřelil v 64. minutě Koller. Domácí se v té době radovali teprve dvě minuty z vedení po gólu Kilbanea.

Článek

Irové podle očekávání bez ohledu na řadu změn v základní sestavě vsadili na úvodní nápor. Plni sil vlétli hráči v zelených dresech na český tým, kterému se podařilo tlak odrazit. Hvězdný Duff nastoupil překvapivě na pravé strany zálohy, kde ho od počátku pokrýval Polák, ale nebezpečí hrozilo především z druhé strany pětičlenné zálohy. Poprvé se ke střele dostal sice právě Duff, ale jeho pokus z 9. minuty mezi tyče nemířil.

V bouřlivém prostředí se domácí snažili, ale paradoxně jim k první šanci dopomohla náhoda: v 16. minutě Jiránek odvrátil do autu míč, ale při návratu mu vstoupil do cesty kameraman a stoper se nedokázal při rychlém vhození míče Iry vrátit zpět na svůj post, kde osamocený Douglas ztroskotal až na Čechově výborném zákroku.

Ještě v 18. minutě byl ve slibné pozici Kilbane, který hlavičkoval nad, ale už brzy se obraz hry změnil. Češi začali více držet míč a kombinovat, zapojovali do ofenzivy mnohem častěji středové hráče a Rosický mohl několikrát domácí obraně pohrozit ostrým výpadem. Ve 27. minutě přišla první větší šance hostů po signálu z rohu, který skončil Kollerovou dorážkou do obranného valu.

Závěr poločasu na polovině domácích

Závěr poločasu se odehrával už mnohem více na domácí polovině a nejslibnější možnost přišla znovu po rohovém kopu. Míč prodloužil Koller na Baroše, kterému se z metru sice podařilo propasírovat míč za gólmana Hendersona, jenže na brankové čáře stál Kelly a ten Iry zachránil. Ještě před přestávkou se pokusil z dvaceti metrů překvapit Čecha přesnou střelou k tyči Reid, ale brankář byl na místě.

Irové o přestávce nabrali síly k dalšímu náporu, ten ale nebyl už tak silný jako v úvodu utkání a domácí hrozili spíše vysokými míči z krajních prostorů. V 61. minutě domácí diváci zklamaně přihlíželi nepovedené střele Reida, ale už o minutu později se zelená vlna v hledišti dočkala: Polák prohrál na levé straně hlavičkový souboj, čehož využil Duff, který míč zatáhl a přízemní přihrávkou našel Kilbanea a ten málem protrhl síť.

Češi dohrávali na remízu

Naštěstí pro Brücknerův tým nadšení na stadiónu brzy ochladlo, protože už po dvou minutách našel Rosický kolmicí před šestnáctkou Kollera, který se obtočil kolem nedůrazného McShanea, střelou ke vzdálenější tyči zaskočil gólmana Hendersona a svou 47. reprezentační trefou vyrovnal.

Domácí ale ani inkasovaný gól nezlomil. Dál se hnali do ofenzivy, ale už jim chybělo více klidu a také přesnosti. Hosté se dál snažili prosadit kombinacemi přes střed hřiště, ale příliš se jim to nedařilo. Oba útočníci navíc byli velmi těsně bráněni, a tak další možnosti ke vstřelení branky nepřicházely. Naopak český tým mohl být rád, že v 87. neinkasoval, když Keane podběhl ideální centr z pravé strany.

Irsko - Česká republika 1:1 (0:0)
Branky: 62. Kilbane - 64. Koller. Rozhodčí: Layec - Reinbold, Lannoy (všichni Fr.). ŽK: Kilbane, Kelly, O'Shea - Baroš, Polák, Rozehnal, Kováč. Diváci: 35.900.
Sestavy:
Irsko: Henderson - Finnan, McShane, O'Shea, Kelly - Duff, A. Reid (71. Quinn), Douglas, Carsley, Kilbane (79. O'Brien) - Keane. Trenér: Staunton.
Česká republika: P. Čech - Ujfaluši, Jiránek, Rozehnal, Jankulovski - Plašil (85. Grygera), Rosický, Kováč, Polák - Koller, Baroš (83. Jarolím). Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: