Hlavní obsah

Útočné mládí ovládlo fyzicky náročný šampionát

VÍDEŇ

Mladé týmy byly nejpříjemnějším překvapením skončeného fotbalového mistrovství Evropy. Až na Německo patřili ostatní semifinalisté mezi pětici nejmladších celků turnaje a mohou s optimismem hledět k dalším velkým turnajům. Na veterány spoléhající týmy jako Řecko, Francie nebo Česko skončily už v základní skupině, ve čtvrtfinále je doplnil mistr světa z Itálie. Úspěch oproti poslednímu ME slavil ofenzivní fotbal.

Článek

Šampionát potvrdil nárůst fyzické náročnosti, zejména Rusové až do neúspěšného semifinále udivovali svojí kondicí. Špička evropského fotbalu se nadále vyrovnává, o čemž svědčí kvalitní výkony podceňovaných Rakušanů nebo šokující cesta Turecka až do semifinále.

Turci byli největším příjemným překvapením turnaje. Čtyřikrát dokázali skórovat v posledních minutách utkání. Nejprve v nastavení rozhodli o výhře nad Švýcary, poté famózně v poslední čtvrthodině zvrátili dvoubrankovou ztrátu proti českým reprezentantům a ve čtvrtfinále se dokázali otřepat i z gólu Chorvatů v závěru prodloužení. Poslední střelou zápasu vyrovnali a v následném penaltovém rozstřelu už Chorvaté neměli psychické síly. Jen v semifinále na vyrovnávací trefu Turků z 86. minuty dokázali Němci reagovat a ještě vstřelit vítěznou branku.

Villa se čtyřmi góly nejlepším kanonýrem

Diváci viděli několik mimořádných gólů. Čeští fanoušci nezapomenou na dva góly Nihata Kahveciho, které poslaly svěřence trenéra Brücknera na dovolenou. Parádně rozhodl zápas proti Řecku švédský střelec Ibrahimovič, už zmiňovaná trefa Lahma proti Turkům oběhla v reportážích celý svět a výrazně na sebe svými výkony upozornil Rus Aršavin.

Jen škoda, že na hattrick ze svého úvodního utkání proti Rusku už nenavázal David Villa. Španěl se po gólu Švédům už netrefil, přesto je se čtyřmi zásahy nejlepším střelcem šampionátu. Po zranění neodehrál ani polovinu semifinále a zmeškal i duel o zlato. Neměl tak šanci alespoň vyrovnat pětigólovou bilanci Milana Baroše z posledního ME.

FINÁLE ME NA SPORT.CZ
ONLINENěmecko vs. Španělsko 0:1
REFERÁTČekání skončilo, Španěly nezastavili ani Němci
OSLAVYCasillas převzal pohár a odstartoval oslavy
ANALÝZAÚtočné mládí ovládlo šampionát

Pořadatelé vše zvládli na jedničku, Rakousko i Švýcarsko mohou být se svojí mimofotbalovou rolí na šampionátu spokojené. Na trávníku se od nich tolik nečekalo, svými výkony překonaly oba výběry očekávání. Skvělými výkony se prezentovali rozhodčí. Jediným vážnějším problémem byl několikaminutový výpadek televizního signálu během semifinále Německo - Turecko.

UEFA si může mnout ruce, šampionát přispěl k rozvoji fotbalu i přinesl milióny do pokladny. Nyní ale vedení UEFY čekají horší časy. Zpoždění v přípravách mají obě pořadatelské země dalšího mistrovství Evropy Polsko a Ukrajina a v listopadu se rozhodne, zda nebude kontinentální mistrovství přesunuto jinam.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: