Hlavní obsah

Bílek po losu EURO 2012: Opticky hratelné, ale nepodléhejme iluzi

KYJEV/PRAHA

Ten okamžik, kdy si kouč Michal Bílek pořádně oddechl, přinesly televizní kamery. Polsko, Řecko, Rusko... Trenér se nad jmény soupeřů českých fotbalistů usmíval tak, jak to snad v celé kvalifikaci ME nebylo k vidění. „Naše skupina je oproti ostatním opticky hratelná, ale nesmíme propadat iluzi,“ říkal z dějiště losu. Už v pohodě. „Ale když začalo losování, byl jsem hodně nervózní,“ přiznal.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek je s losem spokojený.

Článek

Přívětivý los, oddechl si i Tomáš Rosický. „Nebudeme si zastírat, že papírově lepší skupina být nemohla, ale rozhodovat bude až momentální forma a stejné naděje jako my si dnes dělají i naši soupeři," uvedl pro ČTK z Londýna kapitán týmu Tomáš Rosický.

Bílek před cestou do Kyjeva netajil, že chce do skupiny Poláky, Anglii a Řecko, v žádném případě ne Španěly. Téměř vše mu vyšlo. „Jakmile nás určili do skupiny k Polákům, tak jsem pocítil uspokojení. To rostlo s dalšími soupeři. Beru to tak, že los nám svým způsobem přál, ale uhrát si to musíme sami,“ pokračoval Bílek.

I kouč Poláků byl potěšen

Podobně potěšeného nalezl polského kolegu Franciszka Smudu. „Už jsem s ním mluvil, byl také spokojený,“ líčil Bílek. Sám má na Polsko velmi dobré vzpomínky, protože proti němu v roce 1987 absolvoval premiéru v reprezentačním dresu a hned vstřelil gól. „Po dvou minutách na hřišti,“ mohl si Bílek vybavit.

Los EURO 2012 v Kyjevě skupin A a B.foto: Reuters

Pochvaloval si, že tým celou skupinu odehraje v blízké Vratislavi. Na polské půdě by zůstal i případně ve čtvrtfinále. „Fanoušci to za námi budou mít blízko a věřím, že nás podpoří. Hned po návratu začnu shánět informace o soupeřích, abychom se co nejlépe připravili, protože náš cíl na šampionátu bude jasný - postoupit dál,“ pravil kouč.

I Rosický měl radost z toho, že všechny zápasy hraje český celek kousek od hranic. "To bývá na šampionátu důležitý moment. Diváci mohou vyrazit v podstatě na otočku, a to si nenechají ujít," dodal lídr národního týmu.

Reklama

Související témata: