Hlavní obsah

Ukrajinský ombudsman varuje před náporem pedofilů na Euru

Kyjev

Ukrajinští rodiče by své děti měli odvézt z měst, která budou během června pořádat zápasy evropského fotbalového šampionátu. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci v Kyjevě ukrajinský ombudsman Jurij Pavlenko. Důvodem jeho výzvy je očekávaný nápor pedofilů mezi návštěvníky fotbalového Eura.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajina společně s Polskem budou hostit letošní mistrovství Evropy.

Článek

Zvýšenou kontrolu nezletilců mají mít na paměti rodiče ve Lvově, Kyjevě, Charkově a Doněcku, kde se budou od 8. června zápasy mistrovství hrát. "Na rodičích spočívá během Eura velká odpovědnost. Proto je vyzývám, aby své děti informovali o hrozícím nebezpečí. Rodiče by měli nade vší pochybnost kontrolovat, kde se jejich děti pohybují," řekl Pavlenko.

Příslušné pokyny policii už podle ombudsmana vydal i ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Do ochrany dětí před pedofily se mají zapojit nejen policisté, ale i sociální pracovníci a učitelé. Školy údajně pořádají speciální letní tábory, do nichž znepokojení rodiče mohou své děti umístit. V zemi jich bude připraveno šestnáct.

Mezi ukrajinskými experty podle místních médií vyvolává obávaná "sexuální turistika" velkou nervozitu. Nápor se očekává z Evropy a USA, ale i z Blízkého východu. Výrazné nebezpečí hrozí podle Pavlenka nejen v městech pořádajících zápasy Eura, ale i na jihu země v Oděse a na Krymu.

Zdravotníci zároveň varují před šířením viru HIV. Na Ukrajině je dnes registrováno 200.000 nakažených a země je spolu s Ruskem jediným evropským státem, kde jejich počet stále stoupá.

Reklama

Související témata: