Hlavní obsah

VIDEO: Nároďák krizové přelety nechystá, Poláci prý legionellu z potrubí Monopolu vyhnali

dos, zp, ramSport.cz

Ocitli se v nepříjemné nejistotě, k panice však prý není důvod. Česká fotbalová reprezentace zatím stále čeká na garanci z polské strany, že v potrubí hotelu Monopol ve Vratislavi se už nevyskytuje bakterie legionelly. Přechodný domov po dobu EURO 2012 má nároďák dlouho dopředu nachystaný, do Polska se vydává již v neděli. Pokud by byla nutná změna ubytování, přinesla by reprezentaci velké komplikace.

Marek Suchý a Daniel Kolář o hoteluVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Jen tři účastníci mistrovství Evropy budou bydlet na Ukrajině. Hned třináct týmů našlo svou základnu v Polsku, mezi nimi i česká reprezentace. Březnová zpráva o výskytu bakterie legionelly uvrhla nad ubytováním v hotelu Monopol velký otazník. Nároďák proto prostřednictvím českého ministerstva zdravotnictví požádal o maximální možné garance, že bude všechno v pořádku.

„Čekáme na ‚kulaté razítko', které nám vystaví hlavní polský hygienik," hlásil ve středu v poledne vedoucí týmu Jaroslav Dudl.

Odpoledne pak agentura PAP oznámila, že voda v hotelu je už čistá, což ukázala analýza vzorků odebraných před týdnem.

„Je to pro nás samozřejmě potěšující zpráva, protože případné stěhování na poslední chvíli před mistrovstvím by bylo velkou komplikací. Ještě musíme počkat, až dorazí oficiální zpráva na svaz," reagoval Vladimír Šmicer.

Suchý by se záložní variantě nebránil

Právě manažer nároďáku při úterní nominaci na šampionát překvapil zprávou, že Češi zvažují originální záložní variantu. „Pokud bychom přišli o hotel Monopol a poblíž Vratislavi nebylo nic volného, požádali bychom asi UEFA o výjimku, abychom mohli bydlet v Praze a létat do Polska jen na zápasy."

Mužstvo mělo v hotelu Praha hned o čem mluvit. „Není to příjemné, jde o smrtelnou bakterii," přiznal obránce Marek Suchý. „Přelety jsou samozřejmě krizovou variantou, ale asi by to nebyl problém. Já jsem z Ruska zvyklý létat ke každému zápasu. A měl bych blízko rodinu, což by pro mě bylo příjemnější. Nebyl bych tedy proti," dodával s úsměvem stoper Spartaku Moskva, jemuž se nedávno narodila dcera Anička.

Výjimku by Češi těžko dostali

„Jestli hotel nebude v pořádku, byla by blbost tam jezdit a koledovat si, že to chytneme. Zdraví máme jen jedno. Kdybychom ale do Polska jen létali, nepochytili bychom atmosféru šampionátu. Nebyli bychom ani v kontaktu s fanoušky. Lepší je bydlet na místě," krčil rameny plzeňský Milan Petržela.

„Co neovlivním, tak neřeším. Pořád mám za to, že původně vybraný hotel bude v pořádku. A když ne, tak vedení určitě vybere nejlepší náhradní variantu," mávl rukou jeho klubový spoluhráč Daniel Kolář.

Na přelety z Prahy by stejně těžko došlo. Podle reglementu UEFA totiž účastníci turnaje musejí bydlet v jeho dějišti. Buď v Polsku, nebo na Ukrajině.

„Výjimku bychom těžko dostali, Šmíca tuto variantu předeslal v nadsázce. Zatím však stále žijeme v tom, že v neděli odjíždíme do Vratislavi a do hotelu Monopol," konstatoval ve středu v poledne tiskový mluvčí týmu Jaroslav Kolář.

Odpolední zpráva z Polska mu dala za pravdu. Až bude potvrzena oficiálně, všechny pochybnosti snad pominou.

Kde budou bydlet účastníci ME
TýmHotelTréninkový stadión
ChorvatskoSielanka (Warka)Sielanka (Warka)
Česká rep.Monopol (Vratislav)Slask (Vratislav)
DánskoMarine (Kolobrzeg)Městský (Kolobrzeg)
AnglieStary (Krakov)Hutnik (Krakov)
ŠpanělskoMistral Sport (Gniewino)Městský (Gniewino)
FrancieKirsha (Doněck)Kirsha (Doněck)
NěmeckoDwor Oliwski (Gdaňsk)Městský (Gdaňsk)
ŘeckoWarszawianka (Jachranka)Městský (Legionowo)
IrskoSheraton (Sopoty)Městský (Gdyně)
ItálieTurowka (Wieliczka)Městský (Krakov)
NizozemskoSheraton (Krakov)Městský (Krakov)
PolskoHyatt Regency (Varšava)Polonia (Varšava)
PortugalskoRemes (Opalenica)Městský (Opalenica)
RuskoLe Meridien Bristol (Varšava)Městský (Sulejowek)
ŠvédskoPlatium (Kozyn)Konča (Kyjev)
Ukrajinabáza Dynama (Kyjev)báza Dynama (Kyjev)

Reklama

Související témata:
Legionella