Hlavní obsah

Česko - Polsko 1:0Jiráčkova trefa otevřela české reprezentaci bránu do šampionátového čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
72. Jiráček 1 : 0
Záznam online reportáže

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil (Vratislav)Sport.cz

Jiráčkova trefa dvacet minut před koncem rozhodla, že česká reprezentace i bez zraněného kapitána Tomáše Rosického překročila šampionátový Rubikon a postoupila do vysněného čtvrtfinále. Po úvodním půlhodinovém náporu domácích Poláků už měla klíčovou konfrontaci pod kontrolou, Smudovu družinu z vratislavského trávníku vymazala a nakonec i vytoužený postupový gól dala. Ve druhém utkání porazili Řekové Rusko 1:0 a Češi tak postupují do čtvrtfinále z první příčky. Rosického proroctví, že navzdory absenci v duelu s Polskem na šampionátu nekončí, se tak naplnilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Pilař se se spoluhráči raduje z postupu do čtvrtfinále.

Článek
Fotogalerie

Čeští fotbalisté se radují z postupu do čtvrtfinále.

Necelé čtyři minuty mohly stačit, aby handicap plynoucí z absence zraněného kapitána Rosického byl smazán. A znovu to mohl zařídit autor gólů v duelech s Ruskem i Řeckem Pilař, protože polští beci ho v šestnáctce jaksi nevzali na vědomí a jemu se nabízela možnost jejich přezíravost ztrestat. Centr Gebre Selassieho však nezpracoval a na bránu Tytoně vůbec nevystřelil, takže největší příležitost českého týmu zůstala promarněna.

Polský nápor bez invence a efektu

Poláci jich měli samozřejmě víc. Od začátku vytrvale útočili, od prvních minut vsadili na ofenzivu a mačkali Bílkovým tým k Čechově šestnáctce. Vytrvale, zarputile, ale bez efektu, protože jejich snažení chyběl nápad, moment překvapení a hlavně alespoň trocha fotbalové invence, kterou by dokázali zformované obranné řady před Čechem přelstít.

I tak měli pětadvacet minut navrch, neboť český tým měl na mokrém trávníku problémy s tím, aby získával odražené míče a hlavně je při absenci Rosického udržel, takže se bránil a balóny pouze odkopával, což domácím pochopitelně nahrávalo. Zvláště, když byli všude o krok dřív a i do soubojů chodili s větším důrazem.

Nápor ochabl, part se otočil

Ale kdy Obraniak trefil z trestného kopu jen boční síť, Lewandowski pálil ve víc než slibné šanci vedle a Polanski v ještě větší nad, úvodní útočné snažení Poláků ochablo, po necelé půlhodině se hra vyrovnala a český celek postupně získával nad zápasem kontrolu.

Part se vyměnil, bránit a odkopávat balóny najednou začala Smudova družina, protože při několika závarech před Tytoněm jí zatrnulo. Hlavně pohyblivý a nesmírně agilní Pilař jí dělal problémy, Barošovi pak chyběly jen centimetry, aby dosáhl na nápaditou přihrávku Plašila...

S Pilařem si domácí nevěděli rady

O přestávce se pochopitelně čeští hráči v šatně dozvěděli, že za dané konstelace jim remíza k postupu do čtvrtfinále nestačí, neboť Řekové v souběžně hraném střetnutí ve Varšavě nad Ruskem o půli vedli. Proto se režie střetnutí otočila úplně...

Český tým měl navrch už zcela evidentně, Pilař hrající skvostný zápas motal polské obraně hlavu ještě víc než do přestávky, takže domácí ho zastavovali už jen fauly, pálil Limberský Baroš překypoval snahou zápas rozhodnout a stát se tak spasitelem.

Jiráček rozkopl postupovou bránu

Potřebný postupový gól však dlouho nepřicházel, i kdy Sivok hlavičkoval na polskou bránu z kroku. Jenže přímo do Tytoně stojícího u tyče! Až v 72. minutě vytoužená trefa přišla...

Hübschmann vystihl nepřesnou rozehrávku Poláků za půlící čárou, perfektně našel Baroše, který na hranici velkého vápna přiťukl balón Jiráčkovi. Záložník Wolfsburgu v šestnáctce přelstil Wasilewského a nedal Tytoňovi šanci. Rozkopl tak čtvrtfinálovou bránu dokořán.

A český tým do ní přes nervózní poslední minuty a hektické úsilé Poláků alespoň vyrovnat vstoupil zaslouženě, neboť partii s domácí Smudovou družinou zvládl. I Kadlecovou zasluhou, jenž ve čtvrté minutě nastavení vyhlavičkoval střelu Blaszczykowského z prázdné brány a dal tak na postup definitivní pečet.

Společně s českou reprezentací dál míří Řecko, které porazilo Rusko a ze šampionátu ho poslalo domů.

Česká republika - Polsko 1:0
Branku: 72. Jiráček. Rozhodčí: Thomson - Ross, Rose (všichni Skotsko). ŽK: Limberský, Plašil, Pekhart - Murawski, Polanski, Wasilewski, Blaczcykowski, Perquis . Poločas 0:0.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček (84.Rajtoral), Kolář, Pilař (88. Rezek) - Baroš (90. Pekhart). Trenér Bílek.
Polsko: Tytoń - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Dudka, Polanski (56.Grosicki) - Blaszczykowski, Murawski (74.Mierzejewski), Obraniak (74.Brožek)- Lewandowski. Trenér Smuda.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: