Hlavní obsah

Slzy a hrdost! Poloprofesionálové z Faerských ostrovů zničili zoufalé Řecko

Praha

Ronili slzy. Nestyděli se za zjihlé oči! Vždyť na vítězství na hřišti soupeře v kvalifikačních bitvách čekali fotbalisté Faerských ostrovů třináct a půl roku. V páteční noci pak senzačně uloupili tři body v Řecku, na půdě týmu, který byl před deseti lety mistrem Evropy a pyšní se pravidelnými starty na finálových turnajích.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řek Giannis Maniatis opouští hřiště, na kterém právě hráči Faerských ostrovů oslavují historické vítězství.

Článek

Nešlo o nijak pohledný zápas, Řekové se už delší čas trápí a Faerské ostrovy jsou i přes vyrovnávající se fotbalovou mapu stále jasným outsiderem všech zápasů, což platilo i o pátečním duelu. Vždyť domácí byli na nedávném MS v osmifinále.

Ale když v Pireu Joan Edmundsson po hodině hry skóroval a následně se spoluhráči přestál všechny šance domácích, propadli borci ze země, kde byla fotbalová asociace založena až v roce 1979, doslova karnevalovému veselí. Na hřišti vytvořili z euforie valnou hromadu a dlouho slavili.

„Ještě v šatně bylo mnoho emocí. Mnoho z nás plakalo a nebylo divu. Vždyť jsme na podobný výsledek čekali strašně dlouho. Všichni jsme neuvěřitelně šťastní a hrdí," vykládal brankář Gunnar Nielsen, jeden z mála borců v kádru Faerských ostrovů, kteří se fotbalu věnují na plný úvazek.

Většina týmu jsou poloprofesionálové. A je třeba si uvědomit, že statut poloprofesionálů v podmínkách Faerských ostrovů je zcela odlišný pojmem od poloprofesionalismu kupříkladu v tuzemsku.

Vždyť tamní svaz byl do UEFA přijat až v roce 1990. První soutěžní zápas musela reprezentace Faerských ostrovů sehrát ve Švédsku, protože v roce 1992 neměla na domácí půdě jediné odpovídající hřiště. Tehdy šokovala svět, když porazila při debutu Rakousko. Od té doby sbírala hlavně porážky. A když v roce 2011 dosáhla dalšího „velkého" vítězství nad Estonskem, předcházelo duelu 38 zápasů bez vítězství!

Ostatně jednalo se jediné vítězství za posledních pět let. Až do páteční bitvy v Řecku, která je teprve čtvrtou v historii země na hřištích soupeřů a první od března 2001, kdy Faerské ostrovy uspěly v Lucembursku. „Nebojím se naše vítězství nazvat největším v historii. Samozřejmě všichni mají v paměti slavný triumf nad Rakouskem, ale Řecko je silnější fotbalový národ ve srovnání s rakouským," rozplýval se Lars Olsen, trenér Faerských ostrovů.

Jeho svěřenci kromě gólu ještě dvakrát nastřelili brankovou konstrukci. V závěru pak přestáli zoufalý nápor domácích, kteří jednou trefili břevno. „Zasloužili jsme si výhru. Měli jsme více šancí a hráli velmi dobře. Byli jsme neústupní v obraně, velmi dobří v přechodu do útoku," chválil svěřence Olsen.

„Musím před hráči smeknout. Ještě před třemi nebo čtyřmi lety byla reprezentace Faerských ostrovů spojována jen s fyzickým fotbalem. Ale nyní se snažíme hrát s míčem, kontrolovat hru a zlepšovat se zápas od zápasu. Mnohdy jsme podali skvělý výkon, ale zápas ztratili. Ale pokaždé jsme se vrátili s neuvěřitelnou motivací a nyní jsme odměněni výsledkem, který vzbudí pozornost po celém světě," juchal Olsen.

A měl pravdu. O triumfu Faerských ostrovů informovala více než jen strohým výsledkem většina velkých zpravodajských serverů v Anglii, Německu či Itálii, výhra Olsenových svěřenců však zaujala i v Kanadě, Americe či v Austrálii

„Každý z nás má sny. Dlouho jsme snili o podobném vítězství a teď nemyslíme na nic dalšího, jen si pořádně vychutnáme triumf nad Řeckem. Ale máme i další ambice. Jistě, Severní Irsko na druhém místě je hodně daleko před námi. Ale jeden sen už jsme naplnili," usmíval se v nekončící euforii Nielsen v narážce na postavení druhého týmu v kvalifikační skupině F, v níž figurují ještě Finsko, Maďarsko, Rumunsko a právě Severní Irsko.

Pravděpodobnost, že by Faerské ostrovy postoupily na šampionát je pořád velmi malá. Zato se stoprocentní jistotou jejich překonaného soupeře v kvalifikační odvetě stoprocentně nepovede trenér Claudio Ranieri, jenž byl necelých čtyřiadvacet hodin po zdrcující porážce odvolán.

Reklama

Související témata: