Hlavní obsah

Kapitán Rosický: Podzim snů, ale postup je na dosah zatím jen teoreticky

Plzeň

Občas zkazil přihrávku, jako když se do virtuosova partu vloudí sem tam nějaký přehmat. Daň za podzimní vysedávání na lavičce Arsenalu se na kapitánovi fotbalové reprezentace projevit musela. Když ale záložník Tomáš Rosický v nastavení duelu s Islandem (2:1) přepouštěl své místo na hřišti stoperu Procházkovi, plzeňské obecenstvo mu aplaudovalo vstoje. Češi jsou evropskému šampionátu ve Francii zase o kus blíž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický se připravuje na střelu v kvalifikačním utkání proti Islandu v Plzni.

Článek
Fotogalerie

Došlo i na urputné Islanďany. V kvalifikaci mistrovství Evropy zatím neztratili ani bod a neinkasovali žádný gól. Češi jejich sérii ukončili a vedení v tabulce skupiny A sami s plným bodovým ziskem převzali.

„Měli jsme spoustu šancí a zasloužili si vyhrát. Co se týče technického provedení a mezihry, byl to náš nejlepší zápas v kvalifikaci. Je dobře, že to má vzestupnou tendenci," pochvaloval si kapitán Tomáš Rosický.

Po soužení v Arsenalu si zase mohl vychutnat nádherný duel. „Jako hráč si na hřišti takový zápas užíváte. Je to samozřejmě hodně důležitý krok, ale pořád nás čeká dlouhá cesta. Jsme k postupu samozřejmě teď nejblíže. Začali jsme skvěle a musíme takhle pracovat dál," zdůraznil Rosický.

Skupinu ještě hodně zamotají Holanďané

Na spekulace a kalkulace je po čtyřech odehraných zápasech ještě příliš brzy. „Máme plný počet bodů, určitě se to blíží podzimu snů. Ale byla by chyba cokoliv propočítávat, protože zápasů je hodně a skupinu ještě hodně zamotají Holanďané," varuje kapitán.

Dvanáct bodů už národní tým získal, teoreticky by mu jich mohlo stačit jen osmnáct. A to by měla být hračka...

„O to právě jde. Postup je na dosah zatím jen teoreticky. I když porazíme Kazachy a Lotyše, stále není jisté, že to bude stačit. Je bez debat, že jsme skvěle odstartovali. Vedeme a máme výhodu, ale musíme pokračovat dál a koncentrovat se na další zápasy," apeluje Rosický.

Cení si, že přestože Češi v neděli večer v Plzni brzy prohrávali, což hrálo do not bránícím Islanďanům, dokázali skóre otočit. „Byl to velký boj, ale podali jsme nejlepší výkon pod novým koučem a zaslouženě vyhráli."

Pod Vrbou jsou takticky vyspělejší

Podle Rosického to není žádná náhoda. „Pod trenérem Vrbou jsme takticky vyspělejší. Navíc jsou tady všichni kluci pracovití, a když každý brousí hranici svých možností, můžeme hrát i s technicky lepšími soupeři než jsme my, jako jsou Turci nebo Holanďani," poukazuje.

Ve středové řadě Rosický po čase zase obnovil spolupráci s Plašilem, jehož akce vedla k rozhodujícímu vlastnímu gólu islandského brankáře. „Jarda je podle mě u nás hrozně nedoceněný hráč a jsem moc rád, že je zpátky. Na jeho místě výborně hrál Lukáš Vácha, ale Jarda je víc do techniky a kombinace. Hodně nám pomohl," vyzdvihl mazák z londýnského Arsenalu.

Právě Plašil nastínil po návratu do národního týmu senzační scénář. „Jarda na minulém srazu říkal, že ve finále mistrovství Evropy se potkají Češi a Slováci," smál se Rosický.

Jenže bláhová prognóza zatím vychází. Plný počet dvanácti bodů mají právě jen Češi, Slováci - a pak už jen Anglie!

Reklama

Související témata: