Hlavní obsah

Rekord se blíží, Čech však Slovensko vynechá. Trenér mě tam nepotřebuje, řekl

Praha

Jednu trofej, tedy Ligový pohár, už v letošní sezóně s Chelsea získal, další dvě však Čechovi a jeho Blues unikly, neboť z FA Cupu londýnský klub vypadl a z Champions League se rovněž překvapivě pakoval. A dokonce už v osmifinále. Zbývá tudíž mistrovský titul a dost možná i atak Petra Čecha na individuální rekordy. Na scéně Premier League, stejně jako v reprezentaci...

Foto: John Sibley, Reuters

Gólman Petr Čech (vlevo) se svým brankářským konkurentem Thibautem Courtoisem po vítězném finále Ligového poháru s Tottenhamem a zisku první trofeje, kterou Chelsea v této sezóně získala.

Článek

Reprezentačního rekordmana Karla Poborského máte na dohled, neboť vám chybí už jen šest startů za národní tým, abyste se na kótu s číslem 118 rovněž dostal. Proto dost překvapilo, že nepojedete s národním týmem i do Žiliny. Nastoupit v kvalifikaci proti Lotyšům a v přáteláku proti Slovákům, zbývaly by vám jen čtyři starty.

Trenér mně dopředu řekl, jakou má představu, a já ji respektoval.

Naznačujete tím, že byste na Slovensko klidně letěl a v Žilině si zachytal?

Já s tím problém nemám, naopak jsem rád za každý zápas, který mohu v reprezentaci odehrát. Ale opakuji, že důležitá je trenérova představa. Pokud mě nepotřebuje, bude pro mě lepší a jednodušší na Slovensko necestovat, protože po utkání bych se vlastně beze spánku musel vracet do Londýna.

Registrujete, kolik startů za národní tým vám v tuto chvíli schází, abyste se Poborskému vyrovnal?

Netuším.

Pouhých šest...

Což znamená, že bych ho mohl překonat v příštím roce na mistrovství Evropy.

S národním týmem už tam de facto jste, v sobotu bude ovšem zapotřebí stvrdit vítězný kvalifikační podzim výhrou nad Lotyšskem...

Bude to o nás a na nás. O tom, jak se vyrovnáme s rolí favorita, který má vše ve svých rukách a je tudíž na něm, aby si výhrou zajistil co nejlepší pozici. Věřím, že panující konstelace využijeme.

Co vůbec očekáváte od protivníka?

Lotyši svůj styl určitě měnit nebudou a jejich hra bude podobná jako v předcházejících zápasech. Ze zabezpečené obrany se budou pokoušet o protiútoky.

Vás čeká 113. zápas a tudíž další krok ke zmiňované metě držené zatím Poborským. Napadlo vás někdy, že byste se mohl právě vy stát reprezentačním rekordmanem?

Nikdy. Ale reprezentace pro mě měla a pořád má své kouzlo, takže mě vždy bavilo za ni hrát. A bylo jedno, pod jakým tlakem jsme právě byli. Proto budu za národním týmem dál rád jezdit.

Na rekordní zápis můžete pomýšlet nejen v reprezentačním dresu, ale i v barvách Chelsea. Pokud vás nechá Mourinho chytat ještě tři ligové zápasy a vy v nich udržíte čisté konto, vyrovnáte se 170 zápasy s čistým kontem brankářské legendě Premier League Davidu Jamesovi. Když se to nepovede v této sezóně, může tento rekord představovat vás motiv, abyste na ostrovech zůstal a Jamese trumfnul?

Když už je člověk takovémuto milníku tak blízko, v hlavě ho samo sebou má. Ale individuální rekord v mém rozhodování nejdůležitější motiv představovat nebude.

A co zisk titulu, k němuž se s Chelsea blížíte a máte ho už na dosah?

Bude to ještě dlouhá cesta, protože o titulu rozhodnuto není. A to přesto, že devět kol před koncem máme náskok šesti bodů a jeden zápas k dobru. Ale pozor, ještě hrajeme se soupeři, kteří jsou v tabulce kolem nás.

Podobné zklamání, jakým bylo vyřazení z Ligy mistrů, už přece nemůžete dopustit. Nebo snad na Chelsea dopad mělo a má?

Zklamání jsme zažili obrovské. Zvláště, když jsme v osmifinálové konfrontaci s Paris SG neprohráli a vypadli. Zejména, když jsme v Lize mistrů nepodlehli žádnému soupeři a byli venku. Jedeme ale dál. Důležitý poslední ligový zápas s Hull City jsme zvládli a vše máme ve svých rukách.

Reklama

Související témata: