Hlavní obsah

Limberský: V Edenu jsme už slavili s Plzní, chci zase vyhrát a svazující to není

Robert NeumannPrávo

Vedle sebe bude mít dva nové parťáky. Z tradičního složení defenzívy fotbalové reprezentace totiž pro sobotní kvalifikaci s Lotyšskem vypadly dva pilíře Tomáš Sivok a Pavel Kadeřábek. Levý krajní obránce David Limberský si uvědomuje, že nejde o ideální stav, ovšem zásadní potíž v tom nevidí. „Zvládneme to," je přesvědčený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce David Limberský

Článek

Pokud dozná změn polovina jakékoli řady, jde o citelný zásah. Neobáváte se problémů?

Pokud chybí třeba jenom jeden hráč, je to nepříjemné. Máme tu ale Thea Gebre Selassieho, který má výbornou formu, prokazuje ji v bundeslize. Právě on by měl nastoupit napravo.

Naposledy za národní mužstvo ale hrál před rokem. Navíc obligátní stoper Michal Kadlec není v novém roce ve Fenerbahce příliš vytěžován...

Komplikace to je, to je jasný. Ale všichni kluci, kteří by mohli zraněné nahradit, mají velkou kvalitu.

Potíž však může být v sehranosti.

Samozřejmě některé vazby nemusejí být stoprocentní, nemusí to být až tak sehrané. Na druhou stranu, trenér může obranu poskládat z hráčů, kteří se znají, takže je velký předpoklad, že to bude klapat. Žádné výmluvy hledat nebudeme, přestože ti, co chybí, jsou kvalitní. Musíme je prostě za každou cenu zastoupit. Věřím, že si poradíme.

Poprvé v kvalifikaci se od českého celku nečeká nic jiného než výhra. Je to svazující?

Lhal bych, kdybych řekl, že nejsme favoriti. Nebudeme alibisti, abychom tvrdili, že každý bod v kvalifikaci je dobrý, doma chceme jednoznačně vyhrát. Svazující to není.

Trenéra Vrbu dobře znáte z působení v Plzni. Jak vás připravuje na relativně slabšího soupeře?

Určitě si neříkáme, že nás čeká extrémně slabý soupeř. Víme, že Lotyši dobře brání a zhušťují prostor uprostřed hřiště. Že by hru otevřeli, zřejmě nehrozí, bude to tedy o dobývání a trpělivosti. K ní nás bude trenér nabádat. S taktickými věcmi ale ven nepůjdu.

Proti bránícím soupeřům je důležitá velká podpora po stranách. Budete tedy víc v permanenci?

Myslím, že by to z naší strany mělo být silně ofenzívní celkově, abychom byli v co největším počtu vepředu. To ale neznamená, že budeme hrát na extrémní riziko, vzadu musí být vždy alespoň dva tři hráči.

Lotyše přivítáte v Edenu, kde se vám s Plzní proti Slavii příliš nedaří. Neříkal jste si, že byste hrál raději jinde?

Já se ale na Eden těším, mám na něj většinou příjemné vzpomínky. Na rozdíl od trenéra, který už zřejmě zapomněl, že jsme tam s Viktorií slavili postup do Ligy mistrů a remizovali s AC Milán... (směje se)

Jak dopadne kvalifikační duel ME mezi Českem a Lotyšskem?
Vyhrají Češi
88 %
Zápas skončí remízou
7,4 %
Zvítězí Lotyši
4,6 %
Celkem hlasovalo 15649 čtenářů.

Reklama

Související témata: