Hlavní obsah

Aféra zničila Benzemův i Valbuenův sen

Praha

Skandál, který může být návratem do časů temna. I tak ve Francii hledí na kauzu útočníka Karima Benzemy a záložníka Mathieua Valbueny. Hvězdy Realu Madrid, resp. Olympique Lyon totiž nebudou z rozhodnutí Francouzské fotbalové federace na domácím mistrovství Evropy startovat.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Francouzský útočník Karim Benzema.

Článek

Důvodem je Benzemovo obvinění ze spiknutí s cílem vydírat Valbuenu. V kauze je klíčovou postavou borec Lyonu zachycený na videu při sexuálních hrátkách, nikoli však s manželkou.

Za vyřazení obou opor reprezentace se zasazovali i přední politici, včetně premiéra a ministra sportu. Samozřejmě opatrně, aby to nevyznělo jako zásah státu do fotbalu, což je pro UEFA nepřípustné a hrozily by i sankce. Mravnost je ale francouzským politikům nadevše.

Skandál vypukl v říjnu minulého roku, když Francie odehrála utkání s Arménií a Benzema byl policií obviněn ze spiknutí a zapojení do organizovaného zločinu. Měl zprostředkovat setkání Valbueny s vyděrači. Celou záležitost stále řeší soudy, ale v tomto případě, a po předchozích skandálech reprezentantů, presumpce neviny neplatila.

V dubnu Francouzský fotbalový svaz po dohodě s trenérem Didierem Deschampsem vynesl konečný ortel: „Benzema ani Valbuena nebudou nominováni na šampionát."

Věří v návrat do reprezentace

Verdikt rozdělil nejen fanoušky, kteří chtějí ofenzivní ikonu Bílého baletu i tvůrce hry v týmu, ale jednota nepanuje ani v samotné reprezentaci. „Karim je nejlepší francouzský útočník současnosti. Z mého pohledu je rozhodně dostatečně zajímavý pro reprezentační výběr," prohlásil Bacary Sagna, obránce Manchesteru City.

„Sportovní výkonnost není jediným kritériem nominace. Všichni jsme v rozpacích. Myslím, že Karim nedokázal vyhodnotit situaci, v níž se octl. A pro reprezentaci je třeba schopnost hráčů, aby usilovali o jednotu uvnitř i kolem týmu," vysvětloval Deschamps svoje rozhodnutí.

Benzemův i Valbuenův sen o startu na šampionátu před domácím publikem je v troskách. Naděje na omilostnění už také padla. Oba vyřazení však nedali najevo zlobu. Věří, že až se případ vyřeší, a oni doufají, že z něho oba vyjdou čistí, do reprezentace se vrátí.

Reklama

Související témata: