Hlavní obsah

Česko - Korea 1:2Korejci odčinili výprask se Španělskem a českou reprezentaci vyprovodili na EURO s porážkou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Pit-karam 0 : 1
40. Hjon-čun 0 : 2
46. Suchý 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Generálka před cestou na EURO české fotbalové reprezentaci nevyšla, neboť po výhrách nad Maltou a Ruskem prohrála v pražském Edenu s Koreou, soupeřem, jenž v předchozí přípravě dostal od Španělska šestigólový výprask. „Chtěli jsme proti Čechům dokázat, že jsme rozhodně silnějším mužstvem, než vypovídal výsledek proti mistrům Evropy,“ hlásil německý trenér Korejců Uli Stielike nadmíru spokojený, že to jeho tým svedl a domácí celek vyprovodil na EURO s porážkou. Korejci o výhře rozhodli dvěma góly už v první půli, přitom o jedinou českou trefu se také postaral jejich hráč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Suk Hyun-jun z Koreje (vlevo) sleduje Tomáše Rosického.

Článek
Fotogalerie

Paráda, s jakou cizelérskou přesností zakroutil Pit-karam Jun po faulu Gebre Selassieho na Suk Hjon-čuna balón. Ani rozběh nepotřeboval. Dva kroky, nápřah pravačkou a Čech plachtil vzduchem marně. Na míč mířící přesně do levého rohu jeho brány si sáhl až ve chvíli, kdy neměl nárok. Už si ho jen srazil za záda...

Rosický mohl odpovědět

Dvě minuty po Pit-karam Junovi se k exekuci trestného kopu postavil na opačné straně kapitán českého týmu Rosický. Rozběh rovněž nepotřeboval, i jemu dva kroky postačily, balónu dal rovněž patřičnou faleš. Míč sice zeď hráčů přeletěl, ale skončil jen na boční síti.

Český celek tak po půlhodině šampionátové generálky s Korejci prohrával, i když po minutách na rozkoukanou si pár závarů před korejskou brankou vytvořil, několik střeleckých pokusů na soupeřovu bránu vyslal a Rosický donutil Čung Song-rjonga dokonce k zákroku, jímž vytahoval ránu českého kapitána na roh.

Vrbovi svěřenci respektovali příkazy trenéra a snažili se hrát stylem, jakým zvládli kvalifikaci i předchozí přípravné duely s Maltou s Ruskem. Dokonce si vytvořili územní převahu a měli tudíž nad protivníkem navrch, což se ve Francii v konfrontacích se Španěly a Chorvaty nejspíš očekávat nedá. I příležitosti si vytvářeli a měli jich kupodivu dost. Pavelkův průnik však Korejci zblokovali, Krejčího ránu rovněž, Necid hlavičkoval vedle brány... A další zemřely dřív, než se narodily, protože scházela přesnější přehrávka, stejně jako moment překvapení, jenž by protivníka zaskočil.

Havní pootíž však spočívala v tom, že Korejci byli daleko pohyblivější a hlavně nebetyčně rychlejší, takže každý jejich výpad byl smrtící. Před prvním gólem utekl Suk Hjon-čun Gebre Selassiemu a ten ho zastavil jen faulem, před druhým zase autor vedoucího gólu Pit-karam Jun obral o míč Rosického, pohrál si s Pavelkou a předložil přihrávku Suk Hjon-čunovi. Samo sebou, že legionář ve službách Porta skóroval podruhé.

A to přitom u dvou korejských tref zůstat nemuselo, neboť třeba Pit-karam Jun měl šanci víc než vyloženou, ale pálil pouze do náruče Čecha.

Korejský vlastenec, české oslabení

Pět desítek vteřin po změně stran Korejci přispěchali českému celku na pomoc, neboť oni to byli, kdo zápas zdramatizoval. Střelu Suchého tečoval Kwak Te-hi tak nešťastně, že úplně změnila směr a gólman neměl nárok.

Pochopitelně že Vrbovo mužstvo, v němž došlo během přestávky hned ke čtyřem změnám, okamžitě narostlo a hnalo se za vyrovnáním. Suchého hlavička ale bránu minula, střela Gebre Salassieho se jen otřela o tyč, Krejčí si po nadějném výpadu cestu k bráně neproklestil.

Ve chvílích stupňující se aktivity ovšem přišel další faul a druhá žlutá pro Gebre Selassieho, takže legionář z bundesligy musel ze hřiště a Vrba měl tudíž možnost si otestovat, jak by si jeho mužstvo případně vedlo na šampionátu v oslabení.

Zase až takový strach ho jímat nemusel, neboť v deseti mohl jeho tým vyrovnat. Sivok se objevil ve vyložené šanci, ale Čung Song-rjong ji bravurně zneškodnil, vzápětí skončila Necidova teč tesně vedle brány hostů.

A když po přihrávce Limberského nepřekvapil brankáře Čung Song-rjonga ani biliár Skaláka a Necida sehraný vzduchem, neboť míč bravurně vytáhl nad břevno, slavili Korejci v Edenu výhru, kterou odčinili předchozí blamáž se Španělskem.

Přípravné fotbalové utkání v pražském Edenu:
ČR - Korea 1:2 (0:2)
Branky: 46. Suchý - 26. Pit-karam Jun, 40. Suk Hjon-čun. Rozhodčí: Stefanski - Sadczuk, Borkowski (všichni Polsko). ŽK: Gebrre Selassie, Sivok, Darida. ČK: 60. Gebre Selassie. Diváci: 16 490.
ČR: Čech - Kadeřábek (46. Limberský), Sivok, Kadlec (46. Suchý), Gebre Selassie - Darida, Pavelka (46. Plašil) - Šural (46. Skalák), Rosický, Krejčí (70. Pudil) - Necid (79. Škoda). Trenér: Vrba.
Korea: Čung Song-rjong - Jong I, Kim Ki-hi, Kwak Te-hi, Čang Hjon-su - Ču Se-čong (63. Han Kuk-jong), Čong U-jong (83. Hong Čong-ho) - Son Hung-min (90.+2 Im Čchang-u), Jun Pit-karam (63. I Če-song), Či Tong-won (90.+4 Ki Song-jung)- Suk Hjon-čun (87. Hwang I-čo). Trenér: Stielike.

Reklama

Související témata: