Hlavní obsah

Vycházejte z druhých poločasů, naznačil trenér Vrba, na které hráče chce na šampionátu sázet

zp, dosSport.cz

Jedno reprezentační trenér Vrba po generálce proti Korejcům potvrdil. Pokud by se mělo spekulovat o sestavě, která na úvod evropského šampionátu vyrukuje v Toulouse proti obhájcům titulu Španělům, pak do ní mají blíž hráči, kteří nastoupili do druhých poločasů přípravných zápasů s Ruskem a Koreou. „V obou utkáních byl náš herní projev po změně stran výrazně lepší,“ souhlasil Vrba s dedukcemi, jak by asi mohlo složení jeho týmu vypadat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba má přčed šampionátem už jen dva tři otázníky v sestavě.

Článek

Zatímco k výkonům v úvodních pětačtyřiceti minutách jak proti Rusům, tak i Korejcům jste měl výhrady, po změně stran jste byl pokaždé mnohem spokojenější. Lze z toho vyvozovat, že hráči figurující ve vaší jedenáctce ve druhých poločasech mají blíž k tomu, aby si byli místem v základní sestavě jistí?

Druhé poločasy byly po herní stránce skutečně výrazně lepší. Máme ale i varianty s Dočkalem a Hubníkem, kteří léčí své polozranění, takže uvidíme, jak budou vypadat. Sestava se každopádně rýsuje a ti, co odehráli druhé poločasy, budou mít mnohem větší šanci v ní figurovat.

Takže otazníky se rozplývají a nejasnosti mizí navzdory tomu, že generálka s asijským protivníkem nevyšla?

Spousta postů v sestavě se rýsuje, ale dva tři otazníky pořád zůstávají. Přípravných zápasů jsme využili k tomu, abychom dali příležitost většímu počtu hráčů. Pro některé dopadla s lepším, pro jiné s horším výsledkem, protože jsme od nich čekali víc.

Co vám chybělo především?

Hlavně ofenzivní ladění. Předpokládal jsem, že budou v tomto směru mnohem výraznější. Stejně tak mi ale jak proti Rusům, tak i Korejcům scházela především v prvních poločasech větší přímočarost. Hráli jsme komplikovaně a na spoustu doteků, ani podpora a pomoc od středových hráčů nebyla taková, jak bych si představoval.

Některé výjimky se ale našly. Třeba Krejčí naznačil, že jeho jarní forma dál roste...

Na podzim se mu nevedlo, ale celé jaro skutečně patřil k nejlepším hráčům Sparty. I v reprezentaci potvrzuje, že svou přímočarostí představuje nebezpečí pro soupeřovu bránu.

Proti Korejcům jste zkoušel i nové varianty na krajích obrany. Znamená to snad, že i tam ještě zvažujete nejlepší možné řešení?

Na krajích obrany je kvalita hráčů figurujících v nominaci nadstandardní, takže jsme chtěli vystřídat všechny a hlavně dát příležitost Pudilovi. Ten totiž trochu doplatil na to, že s námi neabsolvoval soustředění v Rakousku, neboť musel absolvovat se svým klubem kvalifikaci o Premier League.

Kolem sestavy se pořád točíme a mluvíme o ní v náznacích. Nemohl byste říci alespoň oněch sedm osm jmen, o nichž máte jasno?

To neudělám, protože v tom případě by byli ostatní naštvaní, že nebudou hrát. Proto jen zopakuji, že sestava se rýsuje jasně, dva tři otazníky zbývají a při dedukcích o jejím složení se dá vycházet z druhých poločasů zápasů s Ruskem a Koreou, které ukázaly naši hru v lepším světle.

Reklama

Související témata: