Hlavní obsah

Fanoušek Šmicer vyrazil na šampionát do Francie. Plánuje se i návštěva sklípku, smál se

Robert Neumann, Pavel DosadilSport.cz

Tři evropské šampionáty zažil jako hráč, v roce 2008 komentoval turnaj pro televizní stanici Prima, na tom posledním zastával funkci manažera českého týmu. Včera ráno Vladimír Šmicer sedl do auta a vyrazil směr Francie. S vidinou, že si ME poprvé užije jako fanoušek. „Těším se moc. Nebudu mít žádné povinnosti, v klidu se podívám na fotbal," řekl bývalý reprezentační útočník, člen stříbrného týmu z Anglie 1996 a bronzového z roku 2004.

Vladimír Šmicer o šancích českého týmu na ME.Video: Sport.cz

 
Článek

Ve Francii oblékal dresy Racingu Lens, s nímž v roce 1998 získal mistrovský titul, a Bordeaux. Právě ve městě na jihozápadě země, ležící v proslulé vinařské oblasti, bude pobývat. „Mám tam spoustu kamarádů, v plánu je i návštěva sklípku," culil se Šmicer, který se setká mimo jiné s bývalým spoluhráčem z Liverpoolu a Bordeaux Brunem Cheyrouem.

Mezi Francouze před lety výborně zapadl, je mu blízká jejich mentalita. „Umí si udělat ze všeho legraci, jako my Češi. Jsou patrioty, určitě jsou přesvědčení, že šampionát vyhrají. Přestože jim chybí klíčový útočník Benzema," pověděl 43letý Šmicer.

Z Bordeaux vyrazí na úvodní dva duely Čechů ve skupině, se Španělskem a s Chorvatskem. Po druhém utkání předá cenu nejlepšímu hráči zápasu. „Bude to pro mě takové malé zpestření, rád jsem zástupcům UEFA na žádost kývl," pronesl Šmicer, jenž se poté vrátí domů. Na duel s Tureckem poletí z Prahy.

Do Tours, které je od Bordeaux dvě hodiny autem, za českým mužstvem zřejmě nedorazí. Důvod? Masivní bezpečnostní opatření. Kvůli hrozbě teroristických útoků budou provázet celý turnaj. „Do hotelu za týmem bych se možná ani nedostal. Opatření budou na maximální možné úrovni. Fanoušci budou muset chodit na zápasy tři, čtyři hodiny před výkopem, kontroly budou důkladné. Možná to bude až obtěžovat," pravil někdejší útočník Slavie.

Scénář z ME 1996, kdy do hotelu v Prestonu měli volný přístup zástupci médií, kteří zde s Nedvědem a spol. při kafi pořizovali rozhovory, je nenávratně pryč. „Je to obrovská změna. Atmosféru turnaje to poznamená, nebude uvolněná. Jsem na to sám zvědavý," dodal Šmicer.

Reklama