Hlavní obsah

Del Bosque: Hrát proti tak zataženému týmu, jako byli Češi, není snadné

Toulouse

Ani ten knírek pod nosem si neuhladil, jako to dělával před dvěma lety při brazilském traumatu a následném výbuchu. Jeho tým úvodní duel evropského šampionátu zvládl a vítězstvím 1:0 nad českou reprezentací vykročil v Toulouse za třetím titulem evropských šampiónů v řadě, trenér Španělů Vicente del Bosque přesto nasadil masku hráče pokeru. V palbě otázek se ani jednou neusmál, ale také se ani jednou nezakabonil a nezamračil, i když se spousta dotazů točila kolem brankáře Davida de Gey zapleteného do sexuálního skandálu. Co tedy zkušený stratég vykládal?

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Trenér španělských fotbalistů Vicente del Bosque.

Článek
Fotogalerie

Stal se De Gea definitivně španělskou jedničkou?

Rozhoduji se od zápasu k zápasu.

Jak nesl Casillas, že dostal přednost De Gea?

Je to výborný člověk, který se chová skvěle. Seděl na lavičce a podporoval mužstvo od začátku do konce.

Jak moc vás nadchl výkon Iniesty?

Užívám si jeho hry i z lavičky. Každé dobré přihrávky, každé situace, které vymyslí a vytvoří, jeho zodpovědnosti. Podstatnější než rozdávaná krása je ale výkon. Nikoli jen Iniesty, protože na trávníku bylo čtrnáct hráčů. Proto nebudu vyzdvihovat výkon jednotlivce.

Přišla úleva, když jste přece jen vyhráli?

Pro mě byly nejdůležitější dvě věci - vítězství a tři body. Dominovali jsme celý zápas, nenechali se soupeřem ovládnout. Ale samozřejmě se nám ulevilo.

Proč byla hra příliš stereotypní a cestu k šancím jste hledali pořád stejně?

V posledních letech nám prostě takováto hra vyhovovala. Proti Čechům se nám sice nepodařilo dát víc gólů, ale hra se nám dařila.

Nechyběly góly proto, že Morata a Nolito nemají tolik zkušeností?

Nemám v mužstvu nikoho úplně nového, kdo by naši hru a styl neznal, protože tento fotbal praktikujeme dlouho. Naopak je skvělé, že máme v týmu pohyblivé hráče, kteří dělají, co jim řeknu. Jsem s nimi spokojen, protože odvedli skvělou práci. Hrát proti tak zataženému týmu, jako byli Češi, není snadné.

Je cílem Španělů i další obhajoba titulu?

Jsou tady hodně vyrovnané týmy, takže většina zápasů končí rozdílem jednoho gólu, což svědčí o tom, že úroveň je hodně vysoká. My chceme nejprve skončit první ve skupině, což je náš první cíl.

Reklama