Hlavní obsah

Mohl sestřelit Němce, ale šance příšerně zpackal. Polákovi spílal i Russell Crowe

Polští fotbalisté sklízí chválu za výkon proti mistrům světa z Německa, s nimiž uhráli ve čtvrtečním duelu ME v Paříži bezbrankovou remízu. Spokojený nemohl být snad jen kanonýr Arkadiusz Milik, jenž ve dvou největších šancích fatálně selhal.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Polák Arkadiusz Milik v obrovské šanci během utkání s Německem, kterou neproměnil.

Článek
Fotogalerie

Dvaadvacetiletý forvard nasázel v této sezóně v dresu Ajaxu jedenadvacet gólů, jenže v prestižním duelu za národní tým renomé kanonýra rozhodně nepotvrdil. Jeho minely v obrovských příležitostech proti Německu působily až skoro komicky.

Po přestávce si ideálně naběhl na malé vápno na centrovaný míč, před ním už stál jen brankář Neuer, Milik chtěl hlavou trknout míč do brány, jenže balón jen nemotorně tečoval nosem a poslal ho do autu.

„Škoda, že se mi nepovedlo tuhle situaci využít. Dělal jsem všechno, abych vystřelil. Z opakovaných záběrů je mi jasné, že jsem měl do míče jít nohou, a ne hlavou. Jenže byl jsem rozhodnutý hlavičkovat, pak už se vám tam noha těžko dává," cituje mladého útočníka list Przeglad Sportowy.

Milikův horor před bránou

Ve druhé půli měl Milik ještě šanci na reparát. Grosicki mu předložil míč přesně na penaltový puntík, jenže než stačil míč napálit, ukopl si ho druhou nohou.

„Jsem šťastný z výkonu svého mužstva, obzvlášť z jeho disciplíny a taktické vyspělosti. Drželi jsme se přesně herního plánu a navíc hráči dali do zápasu srdce. Jediné, s čím nejsem spokojený, je neschopnost dát gól. Ale remíza byla nakonec spravedlivým výsledkem," posteskl si nad střeleckou neschopností jinak velmi spokojený kouč Poláků Adam Nawalka.

Výkon polské družiny pochválil například i prestižní britský list The Guardian, jenž připomíná, že červenobílí sehráli se svým rivalem na velké fotbalové scéně zatím vůbec nejlepší partii.

Crowe: Milik nám dluží nějaké góly

„Zatímco Německo ztrestalo Poláky na MS v roce 1974 a 2006 i na EURO 2008, tentokrát to bylo jinak. Němci sice měli navrch v držení míče, jenže to jsou spíše Poláci, kteří mohou hořce litovat zahozených šancí. Dobře provedené protiútoky volaly po gólech, jenže ve dvou velkých šancích fatálně selhal Arkadiusz Milik," píše The Guardian.

Server goal.com hodnotil představení Milika velmi nesmlouvavě. „Hororová show forvarda Ajaxu před bránou. Na začátku druhé půle spálil šanci v pozici, kdy bylo snazší dát gól než minout. Zbabral i další velkou příležitost. I při standardních situacích byl zoufale neefektivní," kritizuje server.

Nad impotencí polského nešťastníka se podivovala dokonce i filmová hvězda Russell Crowe. „Dobrá práce Poláci. Určitě skvělý výsledek. Milik nám ale dluží nějaké góly," komentoval zápas filmový Gladiátor.

Postoupí Poláci ze skupiny C do osmifinále mistrovství Evropy?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 5260 čtenářů.

Reklama

Související témata: