Hlavní obsah

Výhra nad Turky by měla dát jistotu, nejlépe z druhého místa

Situace ve skupině D na fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii se v pátek zjednodušila. A bod získaný s Chorvatskem pro českou reprezentaci může být zlatý, ale také nemusí. Španělsko je jistým postupujícím. Češi v závěrečném utkání každopádně potřebují porazit Turecko. To by je za příznivé konstelace mohlo posunout na druhou postupovou příčku. Se čtyřmi body by však měli jít dál i v případě, že jim budou stačit jen ke třetímu místu.

Foto: Max Rossi, Reuters

Čeští fotbalisté obrali favorita o body, s Chorvatskem v samém závěru vyrovnali na 2:2.

Článek
Fotogalerie

Ideální scénář pro Vrbovy svěřence je jasný. Když porazí Turecko a již jistí postupující Španělé jim pomohou výhrou nad Chorvaty, mohli by si Češi zajistit i postup z druhého místa. Potřebovali by však mít lepší skóre než Chorvatsko.

V případě bodové rovnosti a stejného rozdílu vstřelených a obdržených gólů by o pořadí na druhém místě rozhodovala další kritéria v tomto pořadí: 1. Více vstřelených gólů. 2. Žebříček fair play. 3. Umístění v žebříčku UEFA.

Nový herní model šampionátu ovšem nabízí i další možnost. Do osmifinále postoupí také čtyři nejlepší týmy ze třetích míst šesti základních skupin. A pokud Češi závěrečný duel vyhrají, měli by postoupit, i kdyby skončili až za Chorvaty. Měli by čtyři body a minimálně vyrovnané, možná i aktivní skóre.

Tabulka týmů ze třetích míst je zatím jen pomocná. Pořadí ve skupinách se ještě bude měnit, navíc v F je odehráno teprve první kolo. Přesto je reálné, že čtyři body a slušné skóre budou stačit.

Pokud Češi s Tureckem remizují, pomůže jim už jen zázračná souhra okolností. Musela by se najít alespoň dvě další mužstva na třetích místech s maximálně dvěma body.

V případě bodové rovnosti v tabulce týmů ze třetích míst rozhodnou stejná kritéria jako ve skupinách.

Porážka s Tureckem v každém případě pošle Čechy domů.

Aktuální tabulka týmů ze třetích míst:
1.Severní Irsko (C)21012:13
2.Slovensko (B)21013:33
3.Portugalsko (F)10101:11
4.Česko (D)20112:31
Rumunsko (A)20112:31
6.Švédsko (E)20111:21

Reklama