Hlavní obsah

Dresy Švýcarska jsou z papíru, posmívá se Lineker blamáži německých výrobků

Aktualizováno

Vyvrcholení bojů ve skupině A na EURO 2016 v podobě duelu domácí Francie a spolufavoritů ze Švýcarska skončilo bez gólů a spíše než předváděný fotbal zůstane v paměti fanoušků selhávající vybavení a špatný stav hrací plochy.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Švýcar Granit Xhaka s roztrženým dresem v utkání s Francií.

Článek
Fotogalerie

Bezbranková remíza nakonec v poklidu zajistila oběma týmům to, po čem toužily. Již postupující Francie si zajistila první místo ve skupině a i Švýcarům dala definitivní jistotu účasti v osmifinále, aniž by se museli strachovat o případnou výhru Rumunů v souběžném zápase, který nakonec stejně skončil výhrou Albánie.

Fanoušci obou týmů v hledišti tak mohli být během zápasu v klidu, zato pár nepěkných chvil si zřejmě prožili zástupci sportovních značek, jejichž produkty se na Stade Pierre-Mauroy v Lille dostaly do centra dění.

Během první půle museli hned čtyři hráči Švýcarska měnit dresy, z nichž po soubojích s Francouzi zbyly jen cáry. Nová posila Arsenalu Granit Xhaka se převlékal dokonce dvakrát.

Dres proměnili v kus nepoužitelného hadru také Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi a Breel Embolo. Firma Puma, která obléká mimo jiné i českou reprezentaci, tak má co vysvětlovat.

„Je to asi hlavně o kvalitě švýcarských dresů. Jsou nejspíš vyrobené z papíru," rýpl si expert britské BBC Gary Lineker.

„Tolik o německé výkonnosti"

Jeho narážku ihned využil po jeho boku sedící Rio Ferdinand. „Tady Thierry by si o tom mohl s Pumou promluvit...," obrátil se na dalšího z expertů Thierry Henryho, který má s německým výrobcem uzavřenou dlouholetou smlouvu.

V utkání se neukázal v nejlepším světle ani jiný německý výrobek, a to míč značky Adidas, který po jednom ze soubojů praskl. I v předchozích zápasech si někdy hráči vyžádali výměnu míče, protože se jim zdál nekvalitní.

„To máte prasklý míč Adidas, roztrhané dresy Puma... tolik o německý výkonnosti!" dodal Lineker.

Podle švýcarského deníku Blick se „Nati" potýkali s roztrhanými dresy už v přípravě proti Moldávii.

„S dresy jsme zatím problémy neměli. A to ani u italské reprezentace či v Arsenalu," dušoval se manažer Pumy Patrick Abatangelo.

„Všech pět našich týmů, které obléká Puma, odehrálo předtím dohromady už deset zápasů, aniž by se cokoliv přihodilo. Naši experti nyní zkoumají materiál dresů. Jakmile cokoliv zjistí, budeme o tom informovat," dodala šéfka komunikace německé firmy Kerstin Neuberová.

Slib později firma splnila a přišla s vysvětlením: „Použitý materiál byl vadný pouze pro omezený počet těchto dresů. Naše analýza ukázala, že poškozen byl během výroby, proto byla trika slabší. Zkontrolovali jsme všechny ostatní naše dresy a můžeme všechny ujistit, že takový nešťastný incident se nebude opakovat."

Samotní hráči se ale do kritiky nepouštěli. „Roztrhaná trika? Stane se. Alespoň je to důkaz, že se na hřišti bojovalo. Podstupovali jsme spousty soubojů," pochvaloval si švýcarský gólman Yann Sommer.

„Dresy? Vy jste snad od Nike? Když se za trika tahá, většinou se roztrhnou," narážel zřejmě kouč Vladimir Petkovic na zákroky Francouzů za hranicí pravidel.

Rozhodčímu ale roztržené oblečení hráče jako důkaz nestačilo. Ani když v šestnáctce Bacary Sagna rozcupoval triko Mehmedimu, penalta se nepískala.

Reklama

Související témata: