Hlavní obsah

Česko - Turecko 0:2Konec nadějí! Osm let starý příběh se opakoval, Turci poslali Čechy znovu domů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Yilmaz 0 : 1
65. Tufan 0 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk Pavlis (Lens)Sport.cz
Aktualizováno

Vrbova zázračná karma přestala působit. Nejen v klíčovém duelu skupiny, ale na celém šampionátu přestal být oním mužem políbeným paní Štěstěnou. Po prohře s Turky 0:2 si musel on a celý český tým s ním už jen povzdechnout: Balíme to, pánové. Se ziskem jediného bodu totiž skončila fotbalová reprezentace ve skupině D na poslední příčce a na osmifinále tudíž nemohla ani pomyslet. Osm let starý příběh z mistrovství Evropy se opakoval, tým půlměsíce opět vyřadil Čechy už ve skupině.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Turecký fotbalista Ozan Tufan se raduje z gólu proti České republice.

Článek
Fotogalerie

Nepochopitelná Hubníkova chyba. A hlavně úplně zbytečná, protože uprostřed hřiště mohl s balónem udělat cokoli, jen ho nenahrávat do turecké houštiny. Jenže on to udělal, míč se vrátil a Hubník následný souboj prohrál.

Mor tudíž mohl pláchnout po křídle Pudilovi a naservírovat Yilmazovi přihrávku, kterou turecký snajpr působící v daleké Číně samo sebou zužitkoval.

Pro český tým docela šok prohrávat už po deseti minutách. Však ho to poznamenalo, zatímco Turci v porovnání s předchozími zápasy s Chorvatskem a Španělskem narostli o třídu.

„Přece jsem tvrdil, že není konec, dokud sami neřekneme, že konec je," liboval si kouč Turků Terim, že na jeho slova dochází.

Turci totiž vyráželi z obrany do rychlých, jednoduše tažených protiútoků, kterými strašili. A hodně...Jako když třeba Sen napřáhl a jeho rána jen těsně míjela tyč Čechovy brány.

Sivok trefil jen tyč

Sedmnáct minut trvalo, než se český tým sebral a zahrozil také. Hlavně hlavičkou Sivoka, který ovšem po rohovém kopu trefil pouze tyč. Jako by tím předznamenal marnost, která Vrbův celek provázela.

Slabá střela Kadeřábka, pokus Necida vedle, marná snaha Kadeřábka dosáhnout ve skluzu na míč prodlužovaný hlavičkujícím Necidem ji rámovala.

Alespoň náznaky, ale dopomohly k tomu, že se český celek vzchopil a převzal režii. Cestu k bráně však nenacházel, i když už měl míč výrazně v držení, usadil se na polovině Turků a hledal recept na protivníkovu zhuštěnou defenzívu.

I třeba střelami z dálky, z nichž Plašilova bomba byla sice výstavní, ale Babacana nepřekvapila.

Zkáza ve stejném provedení

Po změně stran se zkusil český celek za zvratem hnát. A dokonce s dvojicí útočníků, protože ještě před naplněním hodiny hry sáhl Vrba do sestavy, která v porovnání s přechozím duelem s Chorvaty doznala čtyř změn, a poslal na trávník i Škodu. Nápor přišel, ale zúročení nikoli. Jen Daridova rána, kterou Babacan kryl.

A po pětašedesáti minutách marnost vygradovala docela. A dokonce ve stejném provedení jako při první turecké trefě. Hubník podskočil centrovaný míč, Pudil nepřikryl Tufana a zkáza byla dokonána.

Konec šampionátového účinkování také.

Bohorovným výkonem v kvalifikační odvetě loni na podzim v Praze napomohli čeští fotbalisté Turkům k výhře a třetí příčce ve skupině, jež jim nakonec k účasti na evropském šampionátu stačila, ve Francii se jim tým od Bosporu odvděčil.

V klíčovém utkání v Lens totiž Vrbovy svěřence porazil a poslal je z mistrovství Evropy domů. Osm let starý příběh ze šampionátu v Rakousku a Švýcarsku se zase opakoval.

Zázračný obrat jako v St. Étienne proti Chorvatům se totiž nedostavil, naopak nescházelo mnoho, aby Turci přidali třetí gól, k němuž měl Sahan šest minut před koncem hodně blízko.

Češi byli na dně, takže zbýval už jen povzdech Vrby i celého jeho týmu: Ve Francii to balíme, pánové.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (hráno v Lens):
ČR - Turecko 0:2 (0:1)
Branky: 10. Yilmaz, 65. Tufan. Rozhodčí: Collum (Skotsko) - MacGraith (Irsko), Connor - Madden, Beaton (všichni Skotsko). ŽK: Plašil, Pavelka, Šural - Köybasi, Balta. Diváci: 32 836.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Pudil - Pavelka (56. Škoda), Plašil (90. Kolář) - Dočkal (71. Šural), Darida, Krejčí - Necid. Trenér: Vrba.
Turecko: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Köybasi - Tufan, Inan - Mor (69. Sahan), Turan, Sen (61. Özyakup) - Yilmaz (90. Tosun). Trenér: Terim.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení