Hlavní obsah

Propadák! Ustojí Vrba nejhorší výsledek českého týmu na ME?

Lens

Bídná hra a pouhý bod. Šestá účast české fotbalové reprezentace v řadě na evropském fotbalovém šampionátu skončila historickým propadákem. Výběr trenéra Pavla Vrby předvedl fotbal, s jakým nelze uspět ani proti týmům jako je Albánie. S množstvím chyb, které soupeři gólově trestali, s neschopností proměnit těžce vydřené šance. Český fotbal před celou Evropou odhalil svoje slabiny a neduhy. A vzhledem k již avizovanému, či zvažovanému konci některých borců, se lze před nadcházející kvalifikací o mistrovství světa 2018 obávat, že může být ještě hůř...

Foto: David Taneček, ČTK

Zklamaní čeští fotbalisté po porážce s Tureckem. Zleva brankář Petr Čech, stoper Roman Hubník a záložník Josef Šural.

Článek

Hráčů, kteří se ve Francii potkali s formou, nebyla ani třetina z třiadvacetičlenného kádru. Někteří ukázali, že na současný evropský fotbal prostě nestačí. A to si je kouč svolal už před oficiálním soustředěním, aby si obnovili návyky a standardy, které jim pomohly k postupu na šampionát, a připravili si na soupeře něco nového.

Ve třech utkáních skupiny ovšem nabídli dohromady sotva hodinu fotbalu, jenž snesl měřítko.

Chyba, ale i netaktické střídání

Neustálé stesky trenéra Vrby i samotných hráčů, že se dostali do nejtěžší skupiny se Španěly a Chorvaty, potvrdí nebo vyvrátí až další průběh šampionátu. Tyto dva týmy jsou v každém případě fotbalově výš než český, s čímž lze souhlasit. Tím spíš se ale měli hráči vyvarovat opakovaných hrubých chyb a naplnit to, co sami prohlašovali: Šancí moc nebude a tím spíš je třeba nějakou využít.

Češi úvodní duel s obhájci titulu Španěly odbojovali, což hráčům upřít nelze, ale doplatili na fatální hrubku, jakých bylo zatím ve Francii k vidění jen málo.

Ale stejně tak zaplatili za netaktické vystřídání Gebre Selassieho Šuralem. Ten je po zranění evidentně z formy, ale přesto nastoupil ve všech třech zápasech a ani v jednom nebyl mužstvu nic platný.

Nominačních omylů bylo ale víc. Na druhou stranu výběr v českém fotbale není nijak bohatý. A to se projevilo. Zatímco soupeři dokázali vytěžit při svých šancích z minima maximum, čeští hráči je trestuhodně zahazovali.

Sebevědomí přerostlo schopnosti

S Chorvaty odehráli výborně posledních patnáct minut. Vydřeli remízu a naplnili původní plán, že s favority skupiny získají bod a vítězstvím nad Turky si zajistí postup. Tato teorie by nakonec došla naplnění, kdyby sebevědomí nepřerostlo vlastní schopnosti hráčů. Turky nechali bídným výkonem v Praze postoupit na šampionát a ti jim to v úterý v Lens spočítali...

I když proti nim český tým odehrál kvalitně první poločas, doplatil podobně jako s Chorvaty opět na fatální chybu uprostřed hřiště, a neproměnil jedinou slibnou akci. Po druhém inkasovaném gólu už bylo jasné, že zázrak ze St. Etienne se nebude opakovat. Darida sice na sebe vzal Rosického odpovědnost, ale byl zoufale sám. A propadák byl dokonán.

Mužstvo se nepoučí, kouč nepomůže

Poučení ze šampionátu je jediné. Český fotbal za Evropou zaostává. Co je ještě horší, hráči nejsou schopni se z chyb poučit a kouč jim v tom nedokáže pomoci.

Sám se dopustil několika přehmatů, a jediné, co mu vyšlo, bylo střídání v duelu s Chorvatskem, kdy góly obstarali Škoda s Necidem. Ostatní střídání či změny v sestavě byla spíš nevydařená. Za celý šampionát nenašel pravého krajního záložníka, nepovedla se ani výměna Pudila za Limberského. Nenašel odvahu, kromě závěru s Chorvaty, jít do rizika.

Navíc jeho vystupování vůči médiím, a tím potažmo vůči fanouškům, bylo arogantní a hloupé. Jeho velikému egu ubližoval už pouhý náznak jiného názoru. Jednoslovné odpovědi považovali za trapné i zahraniční novináři. Turecký kouč Terim čelil mnohem tvrdší kritice, a situaci bravurně zvládl. Těžko si představit, jak by si v ní počínal Vrba. Znovu prokázal, že není schopen pracovat pod silným tlakem.

Trenér je šéfem týmu, a podle toho také tým dopadl... Jestliže nastává doba sestavování nového mužstva pro kvalifikaci o mistrovství světa, pak by mělo vedení českého fotbalu zvážit, zda se stávajícím koučem. Ten totiž nese za historický propadák největší odpovědnost.

Jak hodnotíte účast českých fotbalistů na EURO 2016?
Úspěch je už samotná účast. Nemají se za co stydět.
3,4 %
Ani nezpřekvapili, ani nezklamali.
2,1 %
Až na pár světlých momentů propadli.
11,9 %
Totální propadák, Češi byli nejhorší na turnaji.
82,6 %
Celkem hlasovalo 33306 čtenářů.

Reklama

Související témata: