Hlavní obsah

Pelta kouče Vrbu podržel. Neúspěch, ale žádný důvod k panice, hodnotí EURO

Praha
Aktualizováno

Vrátili se domů potichu a bez fanfár. Čeští fotbalisté vypadli na EURO ve Francii již v základní skupině. Strahovské vedení logicky hodnotí vystoupení na šampionátu jako neúspěšné, žádné zemětřesení v národním týmu ovšem nechystá. Podle Miroslava Pelty, prvního muže FAČR, rozhodl o neúspěchu až třetí zápas s Tureckem. Předseda i nadále sází na spolupráci s trenérem Pavlem Vrbou.

Pelta po ME vyjádřil podporu Vrbovi.Video: Sport.cz

 
Článek

Den po návratu ze šampionátu předstoupili v pražském sídle asociace k závěrečnému hodnocení české účasti na mistrovství Evropy.

„Před turnajem jsem říkal, že cílem je postup ze skupiny. Jsem zklamaný, že se to nepodařilo. Postup by byl brán jako úspěch, s tímto výsledkem nemůžu být spokojený. Nebudu se vymlouvat na los, na těžkou skupinu. Je to realita," říká trenér Pavel Vrba.

Kouč má smlouvu i na kvalifikaci mistrovství světa 2018 v Rusku. A nemusí mít strach, že by ji někdo z vedení asociace zpochybnil.

„Mám absolutní zájem, aby trenér Vrba u reprezentace pokračoval. Byl jsem ve Francii u toho, tým fungoval jako kolektiv. Nezvládli jsme jen zápas s Tureckem, který rozhodoval o tom, zda budeme úspěšní, nebo ne. Ano, teď je to neúspěch, ale není důvod k panice," apeluje Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR.

Za nominací si kouč stojí

Neúspěch s ním neotřásl. „Jsem pevný, jasný. Jedeme dál, chceme být úspěšní. Nominace na šampionát byla jasná, plánovaná, řízená. Jsme s trenérem ve shodě. Třeba Schick může být lídr příští kvalifikace," zdůrazňuje Pelta.

Trenér ve výběru 23 vyvolených ničeho nelituje, byť v něm chyběl třeba rychlostní typ útočníka jako Vydra. „Za nominací si budu stát. A dál tvrdit, že jsem mužstvo vybral, jak jsem to nejlépe cítil," ujišťuje Vrba.

Pokud jde o volbu sestavy, taktiky a strategie v jednotlivých zápasech, lituje prý snad jen jediného rozhodnutí.

„Možná jsem mohl být trpělivější ve třetím zápase. V prvním poločase nám to kombinačně šlo. Kdybychom tak dál pokračovali delší časový úsek i po přestávce, mohl to být třeba lepší. My ale nasadili druhého útočníka a hru zjednodušili, protože s Chorvaty nám to vyšlo a přineslo bod. S Tureckem jsme ho mohli nasadit třeba až čtvrt hodiny před koncem. Prohrávali jsme však, výsledek nebyl dobrý," přemítá kouč.

Další kvalifikace brzy začíná

Času moc nezbývá, již 4. září český tým domácím duelem se Severním Irskem rozehraje kvalifikaci MS.

Dají se očekávat změny, už jen proto, že Plašil s Lafatou v reprezentaci skončili a další hráči stejný krok zvažují.

„Komunikuji s nimi i s jejich agenty. A pokud o ně bude mít trenér zájem, jsem připraven s nimi jednat, aby ještě nekončili. Uděláme maximum, abychom byli na podzim co nejsilnější," slibuje Pelta.

Dokáže trenér Pavel Vrba postoupit s českou reprezentací na MS 2018 v Rusku?
Ano
19,1 %
Ne
80,9 %
Celkem hlasovalo 4703 čtenářů.

Reklama

Související témata: