Hlavní obsah

Být Němcem? Nuda, píše Lineker. Neuer se podílel na velkolepém rekordu

Zakousli se do soupeře a nedali mu šanci. Se strojovou jistotou šli němečtí fotbalisté v osmifinále ME za postupem přes slovenské protivníky, které zmrazili rychlým gólem a jistotou ve vlastní defenzivě.

Foto: Carl Recine, Reuters

Německý gólman Manuel Neuer při zákroku v duelu se Slovenskem.

Článek
Fotogalerie

„Německo vítězí. A z dalších novinek - voda je mokrá," v nadsázce fotbalový glosátor Gary Lineker narážel na to, s jakou samozřejmostí dokráčeli sebevědomí Němci k vítězství 3:0 nad Slováky. Až to podle něj musí být nudné narodit se Němcem...

„Skvělý zápas německého týmu, mužstvo ukazuje velký potenciál," vyjádřil se bývalý reprezentant Lothar Matthäus.

„Neukázali jsme žádné slabiny," liboval si manažer reprezentace Oliver Bierhoff a vyhlížel další soupeře - Španěly či Italy. Oběma mají Němci co vracet. S italským týmem vypadli v semifinále ME 2012, Španělům podlehli ve finále evropského šampionátu v roce 2008 a o dva roky později v semifinále mistrovství světa. „Jde do tuhého. Ať budeme čelit komukoli, určitě to bude také adept na celkové prvenství," vyjádřil se šéf svazu Reinhard Grindel, ovšem s tím, že po takovém vystoupení, jako bylo to se Slováky, si „není nač stěžovat".

Je více než jasné, že Němci budou těžko k zastavení. Vytvořili národní rekord. Neinkasovali už pět utkání v řadě. To se za 108 let historie a více než 900 odehraných zápasů dosud nestalo.

Brankář Manuel Neuer nedostal gól už 450 minut. Ale v tomhle směru o rekord nejde. Jens Lehmann kdysi neinkasoval dokonce 681 minut, ale během jeho šňůry hráli Němci další zápasy. V nich Lehmann nenastoupil a tým gól obdržel.

Kozák mluví o generační výměně

Nedávná, pro Slováky vítězná příprava v Augsburgu, byla zapomenuta. „Prakticky do ničeho nás nepustili, byl to jiný zápas," poznamenal slovenský stoper Martin Škrtel. Už v 8. minutě se volejem prosadil Jerome Boateng. Přicházely další šance. I zahozená penalta Mesuta Özila. „Otevřenou partii s nimi hrát nemůžeme, chtěli jsme zkoušet brejky, ale dostali jsme rychlý gól a celý vývoj zápasu se změnil," pokračoval Škrtel, leč vystoupení na ME za nezdar nepovažuje. „Postup ze skupiny můžeme za nějaký čas brát jako úspěch," uvedl.

Podle kouče Jána Kozáka někteří jeho svěřenci v osmifinálové bitvě nedělali, co měli. Získal též nový přehled o charakteru hráčů a dospěl k názoru, že „slovenský fotbal potřebuje výměnu generací".

Reklama

Související témata: