Hlavní obsah

Němcům pomohla k postupu i tajná zbraň. Už jednou jsme si ji na Italech vyzkoušeli, přiznal Löw

Zdeněk PavlisSport.cz

Měl svou tajnou zbraň a využil ji. „Už po zisku titulu mistrů světa před dvěma lety v Brazílii bylo jasné, že musíme změnit styl hry a připravit si i jiné varianty, protože soupeři o nás věděli prakticky všechno,“ prozrazoval německý kouč Joachim Löw, proč trávil tolik času u počítače a proč on i jeho lidé vkládali do speciálního analytického programu vytvořeného firmou SAP tolik údajů o vlastním mužstvu i protivnicích. Ze zadaných dat a informací vzešlo kupříkladu resumé, že proti Italům je optimální variantou hra se třemi stopery.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Rozhodnuto! Němečtí fotbalisté se radují z postupu do semifinále ME.

Článek
Fotogalerie

Löw proto nevsadil ve čtvrtfinále evropského šampionátu na vlastní intuici a zkušenosti, ale dal na analýzu počítače, kterou po zisku zlata z Brazílie navíc firma SAP ještě vylepšila a zdokonalila. Analýza už je v praxi samozřejmě vyzkoušená. Nyní trenérovi poradila, jak třeba reagovat na rozestavení squadry 3-5-2.

Analýza poradila a trenér na ni dal

„Nebyla to pro nás žádná novinka, protože už v březnovém přípravném zápase s Itálií jsme si systém se třemi stopery vyzkoušeli. A úspěšně," připomínal německý trenér výhru 4:1.

V Bordeaux dal na počítačovou analýzu zase. A opět uspěl! I když až po penaltovém rozstřelu. „Nemuselo k němu dojít, protože jsme mohli a měli vyhrát už v normální hrací době. Za stavu 1:0 se Gómez objevil ve vyložené šanci před Buffonem, jenže ten skvěle zachránil," argumentoval Löw momentem, kdy mohl jeho tým squadru dorazit.

„V partii vedené oboustranně na vysoké taktické úrovni jsme byli lepší, protože jsme eliminovali největší sílu Italů, která je ve středu hřiště. Samozřejmě i díky zvolenému systému, který jsme chystali, důkladně ho natrénovali a už v březnu ho proti Italům použili. Jistou komplikací samozřejmě bylo, že jsme museli už po čtvrthodině střídat zraněného Khediru, protože tak brzký zásah do sestavy není samo sebou dobrý," glosoval čtvrtfinálovou partii německý kouč, který musel střídat i zraněného Gómeze.

„Nemám moc informaci, jak na tom je a zda se do čtvrtečního semifinále uzdraví," přiznával Löw, jenž v partii proti vítězi duelu Francie - Island nemůže počítat ani s vykartovaným Hummelsem.

Obdivuhodné, žasl na klidem Kimmicha a Hectora

Jeho kádr je však natolik široký a kvalitní, že je schopen si i s těmito absencemi poradit. Nasazení mladíka Kimmicha i třeba Hectora, pro něž měl Löw jen slova chvály, toho bylo dokladem.

„Opravdu bylo až obdivuhodné, jaký klid v panující atmosféře zachovali a jak suverénně se právě Kimmich a Hector pokutových kopů zhostili. To je pro mě nesmírně pozitivní poznání," pochvaloval si trenér mistrů světa, který při pokračujícím penaltovém rozstřelu už na počítačovou analýzu nedal. Ani nemohl...

„První série proběhla poměrně rychle a dál už jsem neměl na výběr střelců žádný vliv. Nechal jsem na hráčích, aby zvážili své pocity a rozpoložení a sami se rozhodli," prozradil Löw, že základní pětici sice určil a některé z případných exekutorů z ní vyřadil, ale gradující penaltové drama už bylo v režii jeho svěřenců.

A teď dál. Na Marseille a Paříž!

Měla šťastný konec, takže Němci se dostali do semifinále a čekají na jméno soupeře, s  nímž se ve čtvrtek v  Marseille utkají.

„Francie to nebude mít snadné, protože Island překvapil velice dobrou organizací hry a nadšením, s nímž do každého zápasu jde. Jenže Francouzi hrají doma, v jejich prospěch mluví i individuální kvality, a pokud jich využijí, do semifinále se dostanou," věštil Löw.

A samozřejmě on i jeho lidé vkládali do počítače nové a nové údaje a informace, aby analytický program vyhodnotil, jak na semifinálového protivníka hrát, jakou taktiku i třeba rozestavení zvolit a jak dojít do finále.

„Pokud jste v semifinále, je pochopitelně finále dalším cílem," přiznával kouč mistrů světa, že chce se svým týmem dojít až do Paříže. I počítačový program mu k tomu bude nápomocen.

Reklama

Související témata: