Hlavní obsah

Zaženeme démony, ujišťuje utajený hrdina Portugalska před finále s Francií

Paříž/Praha

Často je přehlížen. Žije ve stínu slavnějšího krajana, ale portugalský záložník Nani (vlastním jménem Luís Carlos Almeida da Cunha) si nijak nezoufá. Před finálovou bitvou ME doufá, že s Ronaldem a celým týmem naplní sen mnoha generací své země o vítězství na velkém turnaji, které v minulosti nevybojovaly ani hvězdy jako Eusébio či Figo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Portugalský fotbalista Nani.

Článek

„Někteří lidé nám nevěřili, my jsme přesto ve finále. Ale ještě není konec. Ještě chceme udělat jeden krok," říká Nani, který doslova kopíruje kariéru o rok staršího Ronalda. Oba vstoupili do světa velkého fotbalu ve Sportingu Lisabon, oba následně zamířili do Manchesteru United. Společně v Anglii dokázali vyhrát Ligu mistrů i Premier League.

Ale na reprezentační úrovni oba na velký úspěch čekají. Zatímco Ronaldo byl už před dvanácti lety u finálového krachu na domácím ME, Nani bude o titul bojovat poprvé. „Věřím, že to dokážeme. Nemám žádné vysvětlení proč ani trochu nepochybuju, ale jsem si jistý, že démony z roku 2004 zaženeme," citoval Naniho server firstpost.com.

Nani poslední dvě sezóny strádal. Po „vyhnání" z Manchesteru United prožil rok ve Sportingu Lisabon, poslední sezónu ve Fenerbahce. Hrál pravidelně, ale toužil po větší výzvě. Z Turecka jej v úterý vykoupila Valencia za čtvrt miliardy korun. Ve Španělsku stráví příští tři sezóny.

„Ale teď myslím jen na národní dres," ujišťuje Nani. New York Times ho označil jako utajeného hrdinu ME, jiné prestižní servery vyzdvihují jeho obrovský přínos pro hru Portugalska. „Cítíme satisfakci, že jsme kritikům ukázali, jaký jsme tým. A chceme to vyšperkovat tak, aby byl důvod k oslavě," říká rodák z Kapverdských ostrovů, jehož v dětství opustili rodiče, a byl vychováván tetou v lisabonském slumu.

Reklama

Související témata: