Hlavní obsah

Janoušek mapoval Slovince. Varoval i před talentem Sampdorie

Celje/Praha

Coby spolupořadatelé ME neabsolvovali kvalifikaci, v přípravných duelech však ukázali sílu. Cenné remízy vyválčili s Ruskem i Německem. Fotbalisté Slovinska na úvod domácího šampionátu padli s obhájci zlata Španěly 0:3, asistent trenéra české jedenadvacítky Petr Janoušek, k jehož úkolům patří i analýza soupeřů a pro hráče sbírá kupu užitečných informací, ale nabádá k ostražitosti.

Foto: FAČR

Čeští fotbalisté do 21 let se chystají na klíčový duel ME proti domácímu Slovinsku.

Článek

Co jste vypozoroval z jejich listopadových přípravných zápasů, v nich si připsali zajímavé výsledky?

Slovinci ukázali, že dokážou organizovat obranu v bloku 4-1-4-1, drželi krátký blok a Rusové i Němci měli složité se do nich dostat. S Rusy sehráli zcela vyrovnané utkání, velmi kvalitně a takticky odvedenou bitvu předvedli s Němci, v září navíc ještě remizovali s Maďary (3:3). Předvedli i rozestavení 3-5-2. Dovedou přejít do rychlé ofenzivy, kde využívají Celara, Medveda a Prelega nejen na přechodovou fázi, kde se o ně opřou, ale hlavně v pokutových územích, kde jsou velmi nepříjemní a pohotoví. Umějí si poradit na malém prostoru se střeleckou pozicí a zakončovat.

Ve vstupním duelu na turnaji hráli proti Španělům z bloku, co jste říkal na jejich výkon?

Tým šel podle mě záměrně do defenzivního postavení 4-4-2. Věděli, že Španělé jsou favorit, že dokážou držet míč, což se na hřišti i dělo. Ale v první půli ukázali, že organizovaně se dá hrát i proti nim, že jsou silní v obranné fázi. Dvakrát nebo třikrát se jim povedlo dostat až k soupeřově šestnáctce. Možná jim chybělo víc štěstí, aby se dostali k lepšímu zakončení a Španělům třeba dali gól.

Změní proti nám herní styl?

Myslím, že výrazně ne, ale asi se vrátí k rozestavení 4-1-4-1. Jsou doma, budou chtít hrát daleko ofenzivněji, umějí být nebezpeční ve středním bloku, kdy v presinku získávají balony a následně si šance na soupeře vytvářejí.

Jsem nervózní, ale hráči ze mě nervozitu cítit nesmí, říká před Slovinskem Karel KrejčíVideo: Sport.cz, FAČR

Zmiňoval jste talentovaného Nika Preleca, který má v devatenácti letech v Sampdorii Janov našlápnuto k hvězdné kariéře. Čím je nebezpečný?

Pohybuje se hodně nahoře na pozici hrotového útočníka, dá se říct až na hraně ofsajdu. Čeká nejen na brejkové situace, ale jeho doménou je pokutové území. Pohotovost, přehled, orientace, výběr místa přímo v šestnáctce je bonusem, proč si ho Sampdorie vybrala.

Rychlost je jeho největší zbraň?

Rychlostně je na tom opravdu velmi dobře a má střelecké předpoklady. Ale technické provedení, natočení se v situaci, odhad letu míče, timing zvládá způsobem, že lidé žasnou, jak málo prostoru mu stačí, aby se otočil, zareagoval, použil pravou nebo levou nohu. Je to opora i hrozba soupeřových řad, čímž ale vůbec nechci snižovat Celara, Elšnika nebo Medveda a další, kteří kvalitu opakovaně potvrzují.

Přicházejí při vaší přípravě s postřehy i někteří ostřílení hráči?

Ano, ti, kteří mají zkušenosti, ať už třeba Sadílek, Krejčí a další, nám dokážou s hráči i cíleně pomoct třeba na tréninku nebo v přípravě. Možná byste byli překvapení až zaskočení, jaké už dokážou mít sami analýzy, jak mají nasledované zápasy. Konkrétně Sáďa (Sadílek) dokáže mladým hráčům naprosto stěžejním způsobem poradit i vytknout chybu, pochválit... Vzájemná kooperace tam funguje výborně. (úsměv)

Jak dopadne zápas ME jedenadvacítky mezi Českem a Slovinskem?
Vyhraje Česko
74,5 %
Utkání skončí remízou
15,7 %
Zvítězí Slovinsko
9,8 %
Celkem hlasovalo 2650 čtenářů.

Reklama