Hlavní obsah

Další rasismus na trávníku? Hrozila hromadná rvačka!

A je to tady zase! Mladí angličtí fotbalisté si po středečním utkání evropského šampionátu do 21 let s Chorvatskem, v němž týmu Albionu nepomohla k postupu do čtvrtfinále turnaje ani výhra 2:1, stěžovali na rasismus. Po zápasu málem došlo k hromadné bitce, rozbuškou měly být údajné posunky a pošklebky z tábora Chorvatů směrem k anglickým hráčům tmavé pleti.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Radost mladých chorvatských fotbalistů z postupu do čtvrtfinále ME do 21 let.

Článek

Angličané i s hvězdičkami z Liverpoolu, Tottenhamu či Chelsea po dvou úvodních prohrách se Švýcarskem a Portugalskem, v nichž dokonce nevstřelili ani gól, potřebovali v závěrečném duelu skupiny D nad Chorvaty vyhrát minimálně dvougólovým rozdílem a současně doufat ve výhru Portugalců nad Švýcary. Obojí jim dlouho vycházelo. Suverénní Portugalci ani potřetí nezaváhali a zvítězili 3:0, také zástupci ostrovní fotbalové velmoci vedli ještě v 90. minutě po trefách Ebereho Ezero a Curtise Jonese 2:0. Jenže pak přišel šok!

V první minutě nastavení se krásně trefil Domagoj Bradarič a postupové sny anglických mladíků vzaly za své. V tu chvíli už byl na hřišti i střídající slávista Petar Musa, který momentálně hostuje z Edenu v Unionu Berlín. Chorvati skončili v tabulce se třemi body druzí a postoupili do letního čtvrtfinále, v němž je čeká Španělsko. Švýcaři byli třetí a na Anglii zbylo až poslední čtvrté místo.

Nadšení Balkánci na stadionu ve slovinském Koperu nadšeně slavili, ale jejich radost, oslavná gesta a výkřiky připomínající údajně opičí skřeky některé hráče z kolébky fotbalu rozzuřily. Právě střelec druhého anglického gólu Jones vrazil do chumlu slavících chorvatských hráčů a snažil se napadnout Bradariče a ostatní. Přidali se i další a potyčka hrozila přerůst v hromadnou bitku obou týmů. Nakonec se tak naštěstí nestalo.

Už dva týdny se v Evropě řeší kauza údajné rasistické urážky Glena Kamary, hráče skotských Glasgow Rangers, které se měl dopustit v odvetném osmifinále Evropské ligy slávista Ondřej Kúdela. Stoper Pražanů měl být po utkání dokonce Kamarou v útrobách Ibrox Stadium napaden pěstmi a červenobílí podali trestní oznámení. Incident vyšetřuje UEFA, skotská policie i právníci obou stran.

Reklama

Související témata: