Hlavní obsah

Další závody SP lyžařů v Česku jsou velmi vážně ohroženy

HARRACHOV

Jen razantní ochlazení či přívaly sněhu mohou zachránit nadcházející závody Světových pohárů v lyžování v tuzemsku. Sdruženáři by měli soutěžit příští víkend v Harrachově, akrobatičtí lyžaři mají mít další díl SP o týden později v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně.

Foto: www.jiz50.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Na skokanské můstky v Harrachově se organizátorům za poslední dva dny podařilo nastříkat asi pět centimetrů umělého sněhu, na tratích je však zelená tráva. "Zatím je to špatné," řekl v úterý Otakar Jiroutek z organizačního výboru.

V sezóně si už jedno zklamání prožil, kvůli stejnému důvodu musel být v Harrachově zrušen prosincový závod Světového poháru ve skocích na lyžích. Teď hrozí, že se neuskuteční ani další harrachovský podnik. "Sice pořád máme ještě čas, ale předpověď není vůbec dobrá," prohlásil Jiroutek. "Potřebujeme tři dny mrazu," uvedl.

V Peci pod Sněžkou, kde se má jet 2. února skikros, rovněž není na svazích špetka sněhu. Závody v jízdě v boulích o den později ve Špindlerově Mlýně vinou sporu s majiteli Skiareálu zcela jistě nebudou a otazník visí i nad soutěží akrobatických skokanů 4. února tamtéž.

"Už jednáme o novém termínu," řekl Marek Rejman z agentury GSMA, která závod akrobatů v Česku organizuje. Mezinárodní federace FIS má prý podle jeho slov na přesunutí eminentní zájem. Klání boulařek by se mohlo konat v Harrachově na černé sjezdovce na Rýžovišti.

Jenže mrazy v Harrachově, díky nimž mohla tři děla chrlit sníh, po dvou dnech dnes ráno polevily. "Snažili jsme se, ale stačilo to jen na pár centimetrů na můstcích," uvedl Jiroutek. "Na běžeckých tratích nemáme ani centimetr," dodal. Meteorologové předpovídají pro další dny déšť a teplo.

Moudřejší budou organizátoři obou podniků o tomto víkendu. V Harrachově musí padnout konečně rozhodnutí. "Počkáme do víkendu, až bude přesnější předpověď," pravil Jiroutek. Nový termín SP akrobatů by mohl znát o víkendu také Rejman. "Zatím ale nevíme, pořád jednáme," dodal.

Reklama