Hlavní obsah

Stadiony pro fotbalové MS nejsou podle studie dost bezpečné

BERLÍN

Pět měsíců před začátkem mistrovství světa ve fotbale tvrdí studie německé nadace na ochranu spotřebitelů, že na čtyřech stadionech jsou závažné bezpečnostní nedostatky. Výtky se týkají arén v Berlíně, Lipsku, Kaiserslauternu a Gelsenkirchenu, kde bude hrát česká reprezentace v základní skupině duel se Spojenými státy americkými.

Foto: www.veltins-arena.de

Fotbalový stadion v Gelsenkirchenu, kde bude své zápasy hrát i česká reprezentace.

Článek

Šéf organizačního výboru šampionátu Franz Beckenbauer se ihned proti těmto informacím ohradil. "Upřímně řečeno, už mám dost těch zástupů vejtahů, kteří všechno vědí líp. Možná se vyznají v pleťové kosmetice, olivovém oleji a vysavačích. U toho by měli zůstat," řekl Beckenbauer ostře v dnešním vydání listu Bild.

Na dnešní tiskové konferenci, která se konala za obrovského zájmu médií, jeho útok odrazil šéf nadace Hubertus Primus. "Známe víc než jen olivy. Stadiony jsme kontrolovali už v 80. letech a nasbírali jsme v tomto oboru hodně zkušeností," řekl Primus. "Doufám, že je pan Beckenbauer profesionál a bude náš výzkum považovat za přínosný," dodal.

V případě paniky vznikne problém

Organizační výbor šampionátu ale považuje stadiony za bezpečné. Jeho místopředseda Horst R. Schmidt zdůraznil, že za normálního ligového provozu nejsou diváci nijak ohroženi a stejné to prý bude i při mistrovství světa. "Německé stadiony pro mistrovství světa jsou bezpečné," řekl Schmidt s tím, že veškeré stavební úpravy vyhovují přísným předpisům.

Hlavní výtky uznávané soukromé organice, která funguje už od roku 1964, se zaměřily na schopnost konstrukcí stadionů odolat tlaku davu v případě, že by v ochozech vypukla panika. Neštěstí by prý v tom případě hrozilo především na Olympijském stadionu v Berlíně, který bude hostit finále šampionátu, v Gelsenkirchenu a Lipsku. Problémy mají i s protipožárními opatřeními a únikovými východy, což je vážným nedostatkem také v Kaiserslauternu.

Bezpečnostní standardy nesplňují dvě třetiny stadionů

Další čtyři arény v Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem, Stuttgartu a Dortmundu mají podle dnes zveřejněných výsledků průzkumu rovněž potíže, především s únikovými východy a nestejně vysokými schody. Nejlépe dopadly prověrky v Mnichově, Hannoveru, Norimberku a Kolíně nad Rýnem, kde se našly jen drobné prohřešky. Podle studie dvě třetiny stadionů pro mistrovství světa nesplňují bezpečnostní standardy mezinárodní federace FIFA.

Česká reprezentace bude vedle Gelsenkirchenu hrát ve skupině E i na stadionech v Kolíně, kde nastoupí proti Ghaně, a v Hamburku. Tam uzavře základní část duelem proti Itálii.

Reklama