Hlavní obsah

Slavnostní zahájení před fotbalovým MS nebude

BERLÍN

Slavnostní ceremoniál, který měl 7. června zahájit fotbalové mistrovství světa, se neuskuteční. Oficálním důvodem jsou podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA obavy z poškození trávníku na Olympijském stadionu v Berlíně. Podle agentury Reuters se však vyskytly problémy i s náklady přesahujícími 25 miliónů eur a malým zájmem o vstupenky.

Foto: www.olympiastadion-berlin.de

Olympijský stadion v Mnichově.

Článek

Ceremoniál se měl poprvé v historii uskutečnit ještě před prvními zápasy a jeho umělecký režisér, Rakušan Andre Heller, chtěl pracovat s pěti tisícovkami dobrovolníků. Vystoupit měly mimo jiné americká sopranistka Jessye Normanová nebo hudební skupina Black Eyed Peas.

Vedení světového fotbalu podle své verze akci zrušilo kvůli obavám, že by nový trávník použitý na místa poškozená při ceremoniálu nemusel být pro zápasy základní skupiny v odpovídajícím stavu. První duel se v Berlíně bude hrát 13. června, kdy se utkají obhájci titulu Brazilci s Chorvatskem.

"Rozhodnutí zrušit ceremoniál takhle pozdě nebylo jednoduché, ale jako řídící orgán fotbalu musím preferovat sportovní hledisko," uvedl v prohlášení šéf FIFA Sepp Blatter.

Organizátoři šampionátu chtěli slavnostní zahájení ještě před startem turnaje vyzkoušet jako novinku. Dosud se přibližně hodinový ceremoniál konal bezprostředně před prvním zápasem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články