Hlavní obsah

Podle bookmakerů bude Erikssonovým nástupcem Angličan

LONDÝN

Vedení anglického fotbalu už začalo pracovat na hledání nového reprezentačního kouče. Podle bookmakerů ze sázkové kanceláře Ladbrokes se nástupcem Švéda Svena-Görana Erikssona, který u mužstva skončí po mistrovství světa v Německu, zřejmě stane Angličan.

Článek

Největším favoritem je současný trenér Boltonu Sam Allardyce, na něhož bookmakeři vypsali kurz 2,5:1. Hned za ním se seřadili další dva Angličané, kouč Charltonu Alan Curbishley a Steve McClaren z Middlesbrough. Prvním ze zahraničních kandidátů je Němec Ottmar Hitzfeld, který se proslavil jako kouč Bayernu Mnichov a v současné době si užívá dovolenou.

Pro návrat k tradici domácích trenérů se vyslovil i bývalý technický ředitel svazu Howard Wilkinson, který byl jako dočasný kouč Erikssonovým předchůdcem. "Z mého pohledu předsedy ligové asociace trenérů musím říci, že budeme doufat, že angličtí kandidáti na tento post budou mít více než stejnou startovní pozici," uvedl.

Předčasné ukončení smlouvy

Eriksson měl smlouvu do roku 2008, ale po pondělní dohodě s FA ji předčasně ukončí. Tento krok byl důsledkem posledního skandálu švédského kouče, z nějž se právě v pondělí zodpovídal před vedením národního svazu. Šéfové FA si Erikssona pozvali poté, co list The News of the World v neděli citoval jeho slova, podle kterých prý někteří trenéři při sjednávání přestupů berou peníze bokem.

Konec prvního zahraničního kouče na lavičce anglické fotbalové reprezentace byl dnes jedním z hlavních témat britských deníků. Podle listu Independent je švédský trenér naprostým outsiderem. "Eriksson je zkrachovalým vůdcem, kterého teď nikdo opravdu nechce," uvedl list navzdory prohlášením kouče, že za ním stojí hráči i funkcionáři.

Odchodné tři milióny liber

Sedmapadesátiletý Seveřan se s vedením svazu dohodl, že za předčasné ukončení smlouvy dostane přibližně třetinu z platu devět miliónů liber, který by během dvou let obdržel. Bulvární deník Sun však zastává názor, že by měl odejít bez jediné pence náhrady, a ekonomický pohled na jeho působení přináší i Daily Mail: "Účet za pět let průměrnosti: více než 20 miliónů liber. Eriksson je tím, kdo zničil anglický fotbal."

Naopak Timesy soudí, že do nalezení vhodného nástupce je Eriksson nejlepším mužem pro místo reprezentačního kouče. "Svým jednáním s hráči se Eriksson ukázal jako vysoce kvalifikovaný reprezentační trenér. Jestli jeho schopnosti budou stačit na vítězství na mistrovství světa, to je jiná otázka. Ale Švéd má stále šanci z Německa odjet se slávou," uvedl list.

Reklama

Související témata: