Hlavní obsah

Vengloš věří, že na Euro postoupí Slováci i Češi

PRAHA

Bývalý kouč federální fotbalové reprezentace Jozef Vengloš je přesvědčený, že Slováci mohou v příští evropské kvalifikaci konečně zlomit prokletí a poprvé v historii postoupit na velký turnaj. Vengloš si přeje, aby jeho krajany na Euro do Švýcarska a Rakouska doprovodili v roce 2008 Češi.

Článek

Vengloš oslaví 18. února sedmdesáté narozeniny, ale fotbalem stále žije. Už se nemůže dočkat presižních zápasů někdejších federálních partnerů. "Ty zápasy budou velkým svátkem. Postup bych moc přál Slovensku i České republice. Myslím, že je to celkem možné, i když je ta naše skupina nabitá a bude to hodně vyrovnané," uvedl Vengloš.

Vengloš, který byl před 30-ti lety v Bělehradu jako asistent Václava Ježka u triumfu na mistrovství Evropy, slovenskou reprezentaci na mistrovství světa v akci neuvidí. O to pozorněji prý bude sledovat svůj oblíbený český tým.

Máme širší špičku

Podle Vengloše má mužstvo kouče Karla Brücknera velkou šanci na dobré umístění. "Máte širší základnu špičkových hráčů, kteří získávají zkušenosti ve velkých evropských klubech. To zatím třeba Slovensku ještě trochu chybí," vysvětloval slovenský trenér století, proč zatím slovenská reprezentace zaostává za českými rivaly.

"Češi mají určitě mužstvo na to, aby v Německu postoupili minimálně ze základní skupiny a šli až do závěrečných kol," uvedl Vengloš. "Věřím jim i kvůli tomu, že si dlouhodobě udržují vysokou výkonnost. Mají takticky vyspělý a disciplinovaný tým, k tomu navíc i morální sílu, což třeba ukázali loni na Euru, když otočili utkání s Nizozemskem," prohlásil Vengloš, který v roce 1978 převzal po Ježkovi národní tým a o dva roky později ho na ME v Itálii dovedl k bronzové medaili. Vengloš také koučoval federální tým, který na MS v roce 1990 vybojoval páté místo.

Na důchod nemá čas

Vengloš před světovým šampionátem považuje za další favority Brazílii, Německo, Argentinu, Nizozemsko či Anglii. "Ale světová špička je velmi široká, v Německu se určitě objeví i nějaké překvapení," uvedl někdejší kouč Sportingu Lisabon, Aston Villy, Celtiku Glasgow či Fenerbahce Istanbul.

Rodák z Ružomberku by si už dávno mohl užívat poklidného důchodu, na to prý ale charismatický muž nemá ani pomyšlení. Erudovaný expert zastává několik funkcí najednou, je například prezidentem Evropské unie trenérů. Jako člen trenérské skupiny UEFA a FIFA objíždí všechny vrcholné akce na klubové i reprezentační úrovni, z nichž pak se svými kolegy dělají analýzy do odborných periodik. "Třeba den po finále Ligy mistrů se sejdeme s trenéry obou finalistů a společně utkání probíráme. Čím slavnější a úspěšnější trenéři jsou, tím více jsou otevření a přístupní k diskusi," řekl Vengloš.

Vedle toho ještě v Bratislavě založil fotbalovou akademii pro mladé talenty, kterou nyní vede jeho syn. Navíc je i poradcem slovenského ministra školství a tělovýchovy pro otázky sportu. "Nemám sice tolik času na svá čtyři vnoučata, ale na druhou stranu se zase pak o to víc těšíme na to, až se zase společně potkáme," líčil vyhlášený milovník divadelních představení.

Reklama